Eveniment

Premierul Dăncilă deschide şampania: FMI prognozează că România va avea o creştere economică de 5,1%, faţă de proiecţia anterioară de 4,4%

Premierul Dăncilă deschide şampania: FMI prognozează...

Autor: Alex Ciutacu

17.04.2018, 18:41 744

România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2018, după Malta, se arată în raportul de primăvară emis de Fondul Monetar Internaţional. Noua proiecţie arată o creştere de 5,1% pentru România, faţă de cea estimată în raportul din octombrie 2017, de 4,4%. Prognoza pentru economia malteză este de 5,7%, fiind pe primul loc din Europa.

FMI a îmbunătăţit proiecţia de creştere economică pentru întreg continentul european, de la 2,2%, la 2,7%. Perspectivele zonei euro sunt foarte bune, proiecţia pentru creşterea economică fiind de 2,4%, în creştere cu 0,5% faţă de ultimul raport.

Estimarea pentru inflaţia din zona euro a crescut cu 0,1% ajungând la 1,5%, în timp ce excedentul de cont curent este în creştere cu 0,2%, până la 3,2%. În plus, prognoza pentru şomajul din zona euro este de 8,4% faţă de 8,7%.

De asemenea, pentru Franţa şi Germania, perspectiva este mai optimistă, ambele având o prognoză de 2,5%, faţă de cea anterioară de 1,8%.

Creşterea preţurilor de consum, adică inflaţia, este estimată la 4,7% în aprilie, în creştere faţă de cea din ultimul raport, de 3,3%. Deficitul de cont curent pentru anul acesta este estimat la 3,7%, în creştere cu 0,8% faţă de estimările anterioare. La nivelul şomajului, noua proiecţie este optimistă, de 4,6%, în scădere cu 0,6% faţă de proiecţia anterioară.

Potrivit noului raport, cele mai slabe creşteri vor fi înregistrate de San Marino şi Italia, cu 1,3% respectiv 1,5%. Proiecţia pentru inflaţie este cea mai ridicată în Turcia, de 11,4%, iar cea pentru şomaj este cea mai ridicată în Grecia, de 19,8%.

FMI estimează că, la nivel global, economia lumii va creşte cu 3,9% anul acesta, susţinută de un sentiment favorabil care domină pieţele de capital şi de repercursiunile schimbărilor survenite asupra schimbărilor politicilor fiscale din Statele Unite.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO