Eveniment

Premierul Grindeanu a prezentat bugetul în Parlament: ultimele estimări converg către o evoluţie economică asemănătoare cu cea avută în vedere la fundamentarea bugetului

Sorin Grindeanu: „Ultimele estimări ale unor instituţii internaţionale (premierul nu le-a numit – n.red.) converg către o evoluţie economică în anul 2017 asemănătoare cu cea avută în vedere la fundamentarea bugetului”

Sorin Grindeanu: „Ultimele estimări ale unor instituţii internaţionale (premierul nu le-a numit – n.red.) converg către o evoluţie economică în anul 2017 asemănătoare cu cea avută în vedere la fundamentarea bugetului”

Autor: Iulian Anghel

07.02.2017, 00:04 316
Consiliul Fiscal - care are obligaţia legală de a avea un punct de vedere asupra politicii fiscale a guvernului şi asupra bugetului de stat - are obiecţii în privinţa fundamentelor bugetului. Sunt obiecţii majore, plecând de la cifra avansată a creşterii economice de 5,2% şi ajungând la nivelul de venituri şi cheltuieli. Consiliul crede că veniturile sunt suprae­valuate, iar cheltuielile bugetului consolidat subevaluate, ceea ce pune în discuţie nivelul deficitului avut în vedere de 3% din PIB.

Potrivit proiectului care va fi votat în această săptămână în Parlament, veniturile bu­ge­tului consolidat sunt de 232,5 miliarde lei, res­­pectiv 28,5% din PIB. Sumele de la UE sunt esti­mate la 22,3 miliarde lei, dintre care 12,4 mi­liarde lei pe politică agricolă şi 9,9 miliarde de lei pe politică de coeziune şi alte programe.

Premierul a susţinut ieri că nu sunt probleme, dimpotrivă: „Ultimele estimări ale unor instituţii internaţionale (premierul nu le-a numit – n.red.) converg către o evoluţie economică în anul 2017 asemănătoare cu cea avută în vedere la fundamentarea bugetului”.

Cheltuielile în bugetul consolidat sunt de 278,8 miliarde lei, echivalent a 34,2% din PIB. Cheltuielile de personal reprezintă 63,9 mi­li­arde de lei, respectiv 7,8% din PIB, chel­tuielile cu bunurile şi serviciile sunt estimate la 40,6 mi­liarde de lei, iar cheltuielile cu dobânzile se menţin la acelaşi nivel ca în anul 2016, de 10 mi­­liarde de lei. Subvenţiile reprezintă 7,2 mi­liarde de lei (0,9% din PIB). Asistenţa socială pe buget general consolidat reprezintă 88,5 miliarde de lei, respectiv, 10,9% din PIB. Cheltuielile pentru investiţii sunt estimate la 4,8% din PIB, în creştere cu 0,9 puncte procentuale faţă de anul 2016 (aproape 40 mld. lei).

Şeful guvernului a arătat că, pentru pro­iec­tul de buget pe anul 2017, au fost luaţi în con­siderare o inflaţie medie anuală de 1,4%, un câştig mediu salarial de 2.274 de lei şi un curs mediu al euro de 4,46 lei. Guvernul mi­zează pe o majorare a numărului de angajaţi cu 4,3%, concomitent cu reducerea ratei şoma­ju­lui la 4,3, la finalul anului 2017. Veniturile bu­ge­­tare proiectate pentru anul 2017 sunt esti­mate la 254,717 mld. lei, respectiv 31,3% din PIB.

La construcţia bugetară s-au avut în vedere - a susţinut şeful executivului - creşterea veniturilor populaţiei, investiţiile sporite în infrastructură şi reducerea taxelor. Creşterea veniturilor populaţiei îşi găseşte, spune premierul, concretizarea în creşterea salariului minim, de la 1 februarie, la 1.450 de lei; în creşteri salariale în educaţie, în sănătate şi pentru alte categorii de angajaţi din sectorul public. Premierul a anunţat că „se va înfiinţa foarte repede Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii“ care va dezvolta sau va construi de la zero investiţii în domenii prioritare. De asemenea, vor dezvolta investiţii în parteneriat public-privat şi se va modifica şi simplifica legislaţia pentru achiziţiile publice.

„Trebuie să menţinem încrederea româ­ni­lor în economia românească şi trebuie să men­ţi­nem creşterea investitorilor şi a investiţiilor în e­co­­nomia românească, la fel de mult cum trebuie să realizăm toate investiţiile în infras­truc­tură şi să îndeplinim, pe rând, toate mă­surile din pro­gramul de guvernare”, a susţinut Grindeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO