Eveniment

Premierul Grindeanu: MS a fost notificat de un an pe lipsa unor medicamente şi nu s-a luat nicio măsură

Premierul Grindeanu: MS a fost notificat de un an pe...

Autor: Gabriel Pecheanu

21.02.2017, 12:50 87

”Am discutat despre priorităţile pe care le are Ministerul Sănătăţii în continuare, despre ceea ce avem de făcut conform programului de guvernare, despre situaţia pe care a găsit-o domnul ministru aici, despre soluţiile pe care le are pe diverse componente, despre investiţii, despre ceea ce înseamnă acorduriloe cu Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, astefl încât aceste sume, investiţii, bugetul – care e mai mare decât anul trecut pe domeniul sănătăţii – să fie folosite conform priorităţilor pe care noi le-am prevăzut în programul de guvernare. Priorităţiile pe sănătate sunt investiţiile, vorbim de acel acord cu Banca Mondială de 250 de milioane care este extrem de important pentru noi, spitalele regionale prinse în programul de guvernare şi în primul rând, vorbim de cele 3 din acordul cu Banca Mondială şi bineînţeles tot ceea ce înseamnă problema cealalată – problema medicamentelor – mi s-a prezenat în mare. Lucrurile nu sunt foarte simple la Ministerul Sănătăţii şi trenează de un an de zile anumite probleme care trebuie urgent rezolvate”, a declarat Sorin Grindeanu după vizita de lucru la Ministerul Sănătăţii.

El a dat ca exemplu de probleme constatate la Ministerul Sănătăţii lipsa unor medicamente.

”Ministerul Sănătăţii a fost notificat în ianuarie anul trecut pe lipsa anumitor medicamente şi nu s-a luat nici o măsură. S-au demarat acum toate procedurile, astfel încât tot ce a semnalat presa pe anumite componente să fie remediat. Mi se pare cea mai gravă situaţie”, a apreciat Grindeanu.

Întrebat de ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu mai răspund pe aplicaţia www.lipsamedicamente.ro începând cu 10 ianuarie, premierul a afirmat că: ”Probabil că relaţionarea a fost foarte bună, dar soluţiile, apropos de notificările pe care Ministerul Sănătăţii le-a avut de un an pe lipsa anumitor medicamente, soluţiile pentru rezolvarea acestei lipse au lipsit”.

De asemenea, Sorin Grindeanu a vorbit şi despre scăderea preţurilor la medicamente cu 35%.

”Ştiu problema, am urmărit-o. A fost dezbatere publică. În urmă cu o săptămâna sau cu zece zile. Preţurile vor fi hotărâte şi conform a ceea ce noi ne-am propus, dar şi acord şi cu producătorii şi cu asociaţiile de pacienţi. Eu ştiu că la acea dezbatere publică au fost prezente inclusiv asociaţiile de pacienţi. În perioada imediat următoare domnul ministru, ministerul vor veni cu o soluţie. (...) Eu subliniez că tot ceea ce va hotărî Ministerul Sănătăţii va şi în acord şi cu asociaţiile de pacienţi şi cu producătorii. Noi nu vrem să ajungem în situaţia în care pe anumite componente să avem distorsiuni în piaţă. Asta va fi o chestiune care, pe termen scurt, să venim cu soluţii prin dialog”, a precizat premierul.

Grindeanu a fost chestionat şi despre posibila intenţie ca Executivul să taie unele sporuri la bugetari.

”Am discutat şi despre salarizare cu domnul ministru, mi-a prezentat situaţia. Toate aceste distorsiuni nu sunt doar în sănătate. Şi la educaţie avem asemenea situaţii şi în alte domenii de bugetari. Vor fi rezolvate prin Legea salarizării unice astfel încât aceste distorsiuni să fie reglate. Am avut o discuţie aparte. Ministerul Sănătăţii face parte din comitetul interministerial care lucrează la Legea salarizării unice”, a conchis premierul.

La ora transmiterii acestei ştiri, premierul se află în vizită de lucru la Ministerul Transporturilor, urmând să meargă apoi la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO