Eveniment

Premierul: „Inspectorii Fiscului să combată evaziunea fiscală, dar în limita legii şi a bunului-simţ“

Gelu Diaconu (dr.), şeful fiscului şi premierul Victor Ponta

Gelu Diaconu (dr.), şeful fiscului şi premierul Victor Ponta

Autor: Mediafax

30.03.2015, 00:05 334

Protestele comercianţilor faţă de ultimele controale ale ANAF pe care le califică drept excese a provocat intervenţia premierului Victor Ponta, care a cerut ca inspectorii Direcţiei Antifraudă să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar „în limita legii şi a bunului-simţ“.

„ANAF îşi pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, şi sper să o facă în con­tinuare, dar fără excese. Eu cer tuturor angaja­ţilor ANAF să-şi facă datoria cu duritate, dar nu cu excese şi sunt convins că veţi găsi această limită“, i-a spus Ponta şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan-Diaconu, în faţa presei, cu ocazia prezentării datelor privind încasările bugetare în primele luni ale acestui an.

Mesajul a fost transmis după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacşiş“, patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă (DGAF) au început la 15 martie o operaţiune pe scară largă de control al comercianţilor. Într-o singură săptămână au fost închise 170 de puncte de lucru pentru neeliberarea bonului fiscal, a anunţat ANAF. Însă odată cu aceste controale au început să curgă şi acuzaţiile la adresa Fiscului. Publicaţia electronică gorj-domino.ro. a scris că o cofetărie din Timişoara a fost închisă de ANAF după ce inspectorii antifraudă au descoperit un plus de 1,5 lei în casă. „Plusul“ a fost descoperit de inspectori după ce au confruntat monetarul din casa de marcat cu valoarea bonurilor emise până în momentul descinderii.

Potrivit gândul.info, în Bucureşti, un restaurant de lângă lacul Herăstrău a fost închis pentru că lipseau 200 de lei din fondul de rulment, iar amenda a fost de 15.000 de lei. Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. În Bacău, de frica controalelor ANAF, mulţi comercianţi au decis să închidă magazinele, potrivit  desteptarea.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO