Eveniment

Premierul Japoniei Shinzo Abe: Am mai fost la Bucureşti, dar şi la Neptun, acum 35 de ani. Am încă în memorie imaginea României în acele zile de vară pline de energie

Premierul Japoniei Shinzo Abe: Am mai fost la Bucureşti,...

Autor: Cristian Hostiuc

16.01.2018, 00:07 3764

Premierul Japoniei Shinzo Abe, aflat într-un turneu în Europa, ajunge astăzi la Bucureşti, el fiind primul şef al unui guvern japonez care vizitează România. Pentru Shinzo Abe vizita de astăzi din România nu este însă prima.

„Mă bucur că am prilejul de a vizita România în calitate de Prim-Ministru al Japoniei, având în vedere şi faptul că este prima vizită la acest nivel. În ceea ce mă priveşte, însă, personal am mai fost în România cu 35 de ani în urmă, în luna august. Lucram atunci ca secretar al Ministrului de Externe al Japoniei, nimeni altul decât tatăl meu, Shintaro ABE. Atunci am fost nu numai la Bucureşti, dar şi la Neptun, frumoasa staţiune de pe litoralul Mării Negre. Am şi acum în memorie imaginea României în acele zile de vară pline de energie“, spune premierul Japoniei, într-un interviu pentru ZF.

Premierul Japoniei care va avea întâlniri cu înalţii oficiali români este însoţit de o delegaţie de afaceri importantă.

„Un mare număr de companii japoneze şi-au stabilit deja birouri şi fabrici în România, creând aproape 40.000 de locuri de muncă şi făcând astfel din Japonia cel mai mare investitor în România din regiunea Asiei“, spune premierul Shinzo Abe şi explică: infrastructura de transport prezintă o deosebită importanţă pentru atragerea de investiţii.

„În acest domeniu cea mai recentă contribuţie japoneză în România este împrumutul în yeni pentru finanţarea proiectului «Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6, 1 Mai – Otopeni)», cunoscut ca „proiectul M6“ – care avansează în ritm susţinut.

Am aflat că una dintre staţiile de pe această viitoare linie de metrou, situată în apropierea unei importante zone comerciale, urmează să poarte numele de «Staţia Tokyo». M-aş bucura dacă, în acest fel, românii care merg la cumpărături în zonă sau cei care trec prin Staţia Tokyo vor simţi Japonia un pic mai aproape.“

Premierul mai arată că, după schimbarea de regim din 1989, Japonia a sprijinit dezvoltarea României în special prin cooperarea economică:

„Amplasată geografic într-o zonă strategică din Europa şi demonstrând o creştere economică susţinută în urma aderării la Uniunea Europeană, România atrage un interes deosebit şi crescând din partea Japoniei.“ 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO