Eveniment

Premierul Mihai Tudose, la şedinţa de adoptare a bugetului: Pentru prima dată PIB-ul României va depăşi 200 de miliarde de euro

Premierul Mihai Tudose, la şedinţa de adoptare a...

Autor: Iulian Anghel

07.12.2017, 00:07 1117

În timp ce premierul se declară încântat de legea bugetului, Con­siliul Fiscal a criticat pro­iec­tul, susţinând că el „consfinţeşte un derapaj de proporţii“.

„În pofida tuturor criticilor corului bocitoarelor, este un proiect bun pentru un an bun, bazat pe cifre care nu sunt nicidecum optimiste, ci mai puţin decât pesimiste, aş putea spune. Avem în vedere o creştere economică de doar 5,5%, în condiţiile în care toată lumea prognozează o creştere mai mare a PIB-ului. Prevede venituri estimate cu 30,9 miliarde de lei mai mari faţă de 2017 şi este pentru prima dată când PIB-ul României depăşeşte 200 de miliarde de euro“, a declarat ieri premierul.

La o creştere economică estimată de 5,5%, PIB-ul va ajunge, potrivit proiectului legii bugetului, la 907,8 mi­li­arde de lei. Proiectul de buget se bazează pe un curs mediu de 4,55 lei pentru un euro, caz în care PIB-ul exprimat în euro ar fi de 199,5 mld. euro. BNR nu face previziuni pe curs, dar, cum leul este sub presiune, mulţi analişti economici văd la finalul lui 2018 un curs mediu de 4,7-4,8 lei pentru un euro, ceea ce ar face ca PIB-ul exprimat în euro să nu sară de 190 mld. euro.

Guvernul a adoptat ieri proiectul de buget pentru 2018 care va fi înaintat Par­la­mentului şi adoptat, foar­te pro­ba­bil, înainte de sărbători. Potrivit pro­iectului, veniturile bu­ge­tu­lui general consolidat ar urma să crească în 2018, faţă de 2017, cu 11,6%, în vreme ce chel­tuielile vor avansa cu 11,9%. Veniturile totale ale sta­tu­lui ar urma să crească cu 30,7 mld. lei, până la 287,5 mld. lei (31,7% din PIB). În aceeaşi vreme, chel­­tu­ielile ar urma să crească şi ele cu 32,7 mld. lei, până la 314,4 mld. lei (34,6% din PIB). Totul pe o creş­tere eco­nomică proiec­tată de 5,5%.

„Suntem consecvenţi în ceea ce priveşte priorităţile - sănătate, educaţie, infras­truc­tură, creşterile fiind de 17% la sănătate, 16% la e­du­caţie, iar pe investiţii o creş­tere cu 42% faţă de 2017“, a spus pre­mierul.

Consiliul Fiscal critică însă proiectul: „Consfinţeşte un derapaj de pro­­porţii, care continuă să se lăr­gească, de la exigenţele braţului pre­ven­tiv al Pactului de Stabilitate şi Creş­tere“.

Consiliul Fiscal spune că a identificat riscuri neobişnuit de ridicate legate în principal de comportamentul viitor al sectorului privat ca răspuns la mo­dificările recent legiferate ale Codului fiscal cu privire la taxarea muncii.

Consiliul precizează că a decis elaborarea unei opinii preliminare, opi­nia completă urmând să fie fina­lizată în săptămâna 11-15 decem­brie 2017. Astfel, Consiliul acuză politica fiscală pro­ciclică, ce duce la o adâncire a deviaţiei faţă de obiectivul pe termen me­diu, în contradicţie cu regulile fiscale. „Construcţia bugetară ţinteşte un deficit situat uşor sub nivelul de referinţă de 3% din PIB aferent bra­ţului corectiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere (PSC). Indi­fe­rent însă de nivelul estimat al ex­ce­sului de cerere (de menţionat că per­sistă dife­ren­ţe semnificative între eva­luările Co­mi­siei Naţionale de Prog­no­ză - CNP - şi ce­le mai recente evaluări dis­ponibile din partea Comisiei Euro­pene - CE - cu pri­­­vire la dimensiunea ritmului de creş­tere a PIB potenţial şi efectiv, eva­luă­rile CNP fiind substanţial mai opti­mis­te), construcţia bugetară cons­fin­ţeşte un derapaj de proporţii şi care con­­­tinuă să se lărgească şi în 2018 de la exi­­­genţele braţului preventiv al PSC, pre­­­­luate de altfel şi în legislaţia naţio­nală“.

Consiliul mai spune că scenariul macroeconomic este mai degrabă optimist, cu parametri apar situaţi în partea superioară a intervalului posibilităţilor: “Balanţa riscurilor inclinată spre evoluţii mai puţin favorabile celor luate în calcul“.

În opinia Consiliului, veniturile din TVA prognozate pentru 2018 apar drept semnificativ supraevaluate, iar situarea deficitului sub plafonul de 3% din PIB depinde în mod semnificativ de venituri cu caracter excepţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO