Eveniment

Premierul Ponta anunţă majorarea salariilor în Sănătate cu 25% de la 1 octombrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit recent că medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienţi, în ciuda faptului că Legea 46/2003 prevede că astfel de plăţi sunt legale dacă nu sunt condiţionate. În replică, medicii cer majorări salariale astfel încât să nu mai primească bani de la pacienţi.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit recent că medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienţi, în ciuda faptului că Legea 46/2003 prevede că astfel de plăţi sunt legale dacă nu sunt condiţionate. În replică, medicii cer majorări salariale astfel încât să nu mai primească bani de la pacienţi.

Autor: Iulian Anghel, Aurelia Alexa

19.08.2015, 00:03 731

În plină dezbatere privind influenţa viitorului Cod fiscal asupra bugetului şi a semnelor de întrebare serioase ridicate de economişti în legătură cu proiectul majorării salariilor bugetarilor începând cu ianuarie viitor, guvernul anun­ţă majorarea salariilor medicilor cu 25%, chiar din această toamnă.

Demersul de majorare a salariilor în sistemul bugetar ridică, în opinia unei bune părţi a economiştilor, semne de întrebare asupra sustenabilităţii atât a programului de reduceri fiscale cât şi a celui de majorare a cheltuielilor bugetare cu salariile.

Potrivit ultimelor date ale Statisticii, la finele lui mai, în sistemul medical lucrau 340.000 de persoane. Salariile în sistemul medical sunt unele dintre cele mai mici din economie. În mai salariul mediu net a fost în sistemul medical de 1.583 de lei, în vreme ce salariul mediu net pe economie a fost de 1.800 de lei. Salariul brut a fost de puţin peste 2.100 de lei. Luând în calcul aceste cifre (brute), rezultă că statul cheltuieşte anual cu salariile celor din sistemul de Sănătate 8,2 miliarde de lei/an, prin urmare, creşterea salariilor cu 25% înseamnă un efort anual de 2 miliarde de lei.

Premierul Victor Ponta a anuntat ieri, la guvern, unde a avut o discuţie cu miniştrii finanţelor şi sănătăţii pe tema majorărilor de salarii din Sănătate că guvernul va adoptat o ordonanţă de urgenţă săptămâna viitoare care va prevedea majorarea cu 25% a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

„Putem de la 1 octombrie să apli­căm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical“, a spus Ponta, citat de Mediafax. El a precizat că de aceste majorări vor beneficia aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănă­tăţii şi autorităţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate. Potrivit premierului, impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei 1,7 miliarde de lei.

Intenţia guvernului de a majora salariile bugetarilor, cu un impact socotit de Ministerul de Finanţe la 10 miliarde de lei anual, a provocat multă reticenţă în rândurile economiştilor, mai ales că măsura ar urma să fie luată în paralel cu reducerea TVA de la 24% la 19%. Nu există resurse pentru relaxări de o asemenea amploare, susţin economiştii. Ei se tem că aplicarea acestor măsuri va împinge defictul bugetului consolidat spre limita de 3% din PIB, cu consecinţe distructive asupra echilibrului macroeconomic obţinut cu atâtea sacrificii în ultimii ani.

Peste 21.000 de medici au aderat la grupul de iniţiativă pe Facebook, numit „Alianţa Medicilor pentru modernizarea în sănătate“, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie (ICCJ), conform căreia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienţi, întrucât sunt asimilaţi funcţionarilor publici.

Medicii cer creşterea salariilor din Sănătate pentru eliminarea plăţilor făcute de pacienţi.

Potrivit unei decizii recente a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii“, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO