Eveniment

Premierul Ponta şi ministrul finanţelor: Cursul o să scadă. Nu majorăm taxele. Vom avea creştere economică

Premierul Ponta şi ministrul finanţelor: Cursul o să scadă. Nu majorăm taxele. Vom avea creştere economică

Premierul Victor Ponta (dr.) şi ministrul finanţelor Florin Georgescu, ieri, la Gândul Live

Autor: Mihaela Claudia Medrega, Iulian Anghel

17.07.2012, 00:05 476

Cursul ar putea să revină sub 4,5 lei/euro în urma "cal­mării şi clarificărilor de pe scena politică", economia va reveni pe creştere în al doilea trimestru, iar în plan fiscal Guvernul nu are în vedere majorarea impozitului pe venit peste plafonul de 16%, ci vrea să aplice o serie de măsuri de relaxare fiscală şi, în perspectivă, se gândeşte la cote de impozit mai reduse, de 12% şi 8%, dacă FMI va fi de acord.

Acesta este mesajul economic transmis ieri, la Gândul Live, de premierul Victor Ponta şi de ministrul de finanţe Florin

Georgescu. Atât premierul, cât şi ministrul finanţelor sunt încrezători că evaluarea FMI, decalată cu o săptămână, se va încheia cu succes.

Între timp, disputele politice între putere (Ponta / Antonescu - USL) şi opoziţie (Băsescu - PDL) continuă fără menajamente, ceea ce nu este de bun augur pentru economie.

Economia a crescut faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiune tehnică, crede ministrul finanţelor. "Faptul că veniturile la bugetul consolidat s-au încadrat în proiecţii şi pe de altă parte discuţiile cu experţii creditorilor care ne menţin previziunea de 1,5% creştere economică ne îndreptăţesc să avem speranţe că şi datele economice privind creşterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive".

În ceea ce priveşte creşterea cursului valutar, Georgescu consideră că este "conjuncturală" şi estimează că moneda naţională se va aprecia, iar cursul va reveni sub 4,5 lei/euro, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică. De la începutul anului, cursul leu/euro a crescut cu circa 5,5%, mărind factura celor trei milioane de români şi 150.000 de companii care au credite în valută şi pentru care la orice creştere a cursului trebuie să facă rost de mai mulţi bani. Ieri, cursul anunţat de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5571 lei/euro, iar referinţa oficială pentru dolar a urcat, de asemenea, la un nou nivel record, de 3,7399 lei/dolar, evoluţia fiind influenţată de aversiunea la risc a jucătorilor în contextul tensiunilor politice din România.

Cele mai importante măsuri de relaxare fiscală anunţate de primul-ministru şi de ministrul de finanţe sunt plata TVA la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei - pentru firme cu afaceri de până în 500.000 de euro, scutirea companiilor de la plata pena­lităţilor aferente - dacă achită obligaţiile principale şi dobânzile între 1 septembrie - 31 decembrie 2012 şi scutirea de la plata contribuţiilor sociale, timp de un an, pentru firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau mai mare de 55 ani.

Investiţiile străine directe au continuat să se prăbuşească şi au atins în luna mai un nou minim istoric, de 19 mil. euro, iar absorbţia fondurilor europene este la pă­mânt. În absenţa acestor surse de finanţare a economiei, România este nevoită să continue să se împrumute.

În plan politic, premierul a dat asi­gurări că referendumul se va desfăşura du­pă regulile stabilite de Curtea Consti­tu­ţională (adică va fi validat doar dacă la vot vin 50% plus unu dintre cetăţenii în­scrişi pe listele electorale - 9 milioane de cetă­ţeni).

Parlamentul se întruneşte astăzi şi mâine pentru a discuta legislaţia referendumului şi este de urmărit cum vor fi tranşate lucrurile.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO