Eveniment

Premierul Ponta zice şi el că taie 100 de taxe pentru că oricum nu-i aduc niciun ban

Premierul Ponta zice şi el că taie 100 de taxe pentru...

Autor: Iulian Anghel

24.04.2014, 00:04 1365

Ministerul Finanţelor a identificat 70 de taxe care doar creează un hăţiş birocratic şi pot fi eliminate într-o singură zi fără a afecta bugetul de stat, urmând să fie promovat un act normativ pentru eliminarea acestora, a anunţat ieri premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. Ca urmare, acestea şi altele vreo 30 vor fi eliminate, pentru că oricum nu aduc bani la buget, spune premierul.

În România aproape nimeni nu mai ştie câte taxe sunt. În urmă cu câţiva ani, guvernul Boc a făcut un inventar al acestora şi i-au ieşit 558 de taxe, impozite şi tarife – 74 de natură fiscală şi restul nefiscale. La Mediu erau 102 taxe, la Ministerul Transporturilor 40, la Ministerul de interne 50 etc. Guvernul Boc a mai tăiat atunci vreo 100 de taxe, dar apoi nimeni nu le-a mai ţinut socoteala, până ieri, când premierul Ponta – care s-a remarcat de la debutul mandatului pentru lejeritatea cu care a introdus noi impozite şi taxe – a susţinut că va reduce o bună parte din obligaţiile fiscale care nu îi aduc nimic la buget.

„Am găsit 70 de taxe pe care le putem scoate într-o singură zi fără să sufere bugetul de stat, dar care ne ajută să nu mai înnebunim oamenii cu 70 de proceduri şi 70 de drumuri birocratice“, a spus Ponta, care a opinat că mai pot fi găsite încă 30-40 taxe care pot fi eliminate.

Potrivit Mediafax, el a cerut ministrului de finanţe Ioana Petrescu ca săptămâna viitoare, pe baza datelor pe care le va primi de la fiecare minister, să prezinte guvernului actele normative necesare pentru „desţelenirea“ zonei de taxe.

Taxele şi numărul de plăţi de taxe reprezintă unul dintre motivele pentru care România se află la coada clasamentelor statelor în funcţie de climatul pentru mediul de afaceri.

Casamentului Doing Business realizat în 2013 de Banca Mondială arăta că România a pierdut 28 de locuri în ultimii cinci ani în topul mondial al statelor cu cele mai bune condiţii pentru înfiinţarea unui business, de la poziţia 45, obţinută în 2009, la locul 73. Între motivele declasării se număra, pe lângă dificultatea obţinerii unor avize, şi numărul mare de plăţi de taxe – peste 100. O firmă în România trebuie să facă 39 de plăţi către stat, de 3 ori mai mult decât media UE, arăta anul trecut un alt raport, Paying Taxes 2014, realizat de Banca Mondială şi compania de consultanţă PwC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO