Eveniment

Premierul: Pusca si cureaua lata, ce sporuri aveati odata...

01.02.2009, 20:12 45

Guvernul intentioneaza sa reduca anul acesta cheltuielile de personal cu 20%, sistarea sporurilor salariale pentru unele categorii de functionari reprezentand una dintre masurile prin care se vor face economii.

Premierul Emil Boc a declarat la finele saptamanii trecute ca veniturile directorilor generali din ministere se ridica pana la 20.000 lei prin includerea unor prime si sporuri, ceea ce impune eliminarea unor astfel de stimulente, precum cel pentru utilizarea unei limbi straine, exceptate fiind sporurile de vechime si munca de noapte.
"In privinta bugetarilor de lux, care si-au dublat sau triplat salariile prin sporuri si stimulente, am un mesaj clar si se leaga de un cantec ardelenesc: pusca si cureaua lata, ce premii, stimulente si sporuri aveati odata", le-a transmis premierul de pe scena Casei de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca unde a participat la lansarea candidatului PD-L pentru Primaria Cluj-Napoca, potrivit Mediafax. Textul original al cantecului adaptat de premier este "Pusca si cureaua lata / Ce barbat eram odata...".
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat ca anul acesta cheltuielile cu personalul vor scadea de la 8,4% din PIB la 7,5%.
"Nu este posibil ca in Romania, o tara care are nevoie de educatie, de infrastructura fizica, sa ajungem la peste 11 miliarde cheltuieli cu personalul", a spus Pogea. Executia bugetara dupa 11 luni din 2008 indica un nivel al cheltuielilor cu personalul reprezentand 6,1% din PIB.
Executivul urmeaza sa discute cu partenerii sociali un proiect de ordonanta de urgenta, prin care propune sistarea sporurilor salariale pentru unele categorii de functionari, neacordarea in acest an personalului bugetar salarii de merit si plata sporului de radiatii in functie de cat de necesare sunt instalatiile emitatoare pentru activitatea institutiilor.
 
Circa 6.500 de posturi libere in administratie
Numarul functionarilor publici care vor iesi la pensie incepand de astazi se ridica la aproape 6.500, potrivit estimarilor sindicalistilor, dar, potrivit acestora, guvernul nu va face nico economie la bugetul de stat, deoarece functionarii pensionari vor fi inlocuiti de functionari tineri. "Noi suntem pe principiul unui singur venit, astfel incat sa nu existe posibilitatea corelarii salariului cu pensia. Cred ca e posibil ca aproximativ 6.500 de functionari sa iasa la pensie, insa guvernul nu va face nicio economie, pentru ca trebuie angajati alti oameni tineri in locul lor", a declarat pentru ZF Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa. Potrivit sindicatelor, obligatia iesirii la pensie este prevazuta intr-un memorandum semnat de ministrul finantelor. "Functionarii publici si personalul angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata din cadrul administratiei centrale, care au indeplinit cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, care au primit decizie de pensionare pentru limita de varsta si au fost mentinute in activitate, inceteaza raporturile de serviciu sau de munca, dupa caz, incepand cu 1 februarie 2009", se arata in memorandum. Liviu Florea
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO