Eveniment

Premierul Sorin Grindeanu: Bugetul este în T1 pe excedent, iar datele pe care le am sunt încurajatoare. Zece miliarde sunt în plus doar pe investiţii, dar sunt creşteri semnificative la agricultură sau în zone unde au fost alocaţi mai mulţi bani

Sorin Grindeanu, premierul României: România e izolată în ceea ce priveşte autostrăzile şi dacă nu facem ceva în infrastructură vom deveni o insulă, dar fără apă în jur.

Sorin Grindeanu, premierul României: România e izolată în ceea ce priveşte autostrăzile şi dacă nu facem ceva în infrastructură vom deveni o insulă, dar fără apă în jur.

Autor: Iulian Anghel, Ştefan Stan

06.04.2017, 00:07 641

♦ Premierul Sorin Grindeanu spune că bugetul general consolidat este, în primul trimestru din 2017, pe excedent, ceea ce, pentru o construcţie bugetară ambiţioasă precum cea din acest an, este încurajator.

„Datele pe care le am la finalul primului tri­mes­tru sunt încura­jatoare. Putem vorbi de excedent bugetar în primele trei luni. Este un buget ambiţios faţă de ce s-a întâmplat anul trecut. Zece miliarde sunt în plus doar pe investiţii, dar sunt creşteri semnificative la agricultură sau în zone unde au fost alocaţi mai mulţi bani tocmai pentru că le considerăm prioritare pentru noi“, a declarat ieri premierul Sorin Grindeanu, într-un interviu pentru Mediafax.

Bugetul a fost pe excedent şi în primele două luni din an, dar acest excedent a fost făcut cu sacrificarea investiţiilor. Excedentul a fost de 391 de milioane de lei, dar cheltuielile totale cu investiţiile (cheltuielile de capital şi cele făcute în proiectele finanţate de UE) au fost, în aceeaşi perioadă, de doar 916 mil. lei, comparativ cu 2,7 mld. lei în primele două luni din 2016.

Bugetul pe 2017 trebuie să facă faţă unor presiuni majore, fiind construit pe o creştere de venituri faţă de 2016 de 14%. Loc de manevră nu prea este, pentru că deficitul bugetar a fost fixat la 2,96% din PIB pe cash, adică aproape de limita de sus a deficitului acceptat de Tratatul de la Maastricht.

Pe lângă efortul pe care bugetul trebuie să-l facă cu acoperirea salariilor majorate şi a pensiilor majorare, au apărut şi alte cheltuieli, neluate în calcul până spre finalul anului trecut, cum ar fi alocarea pentru apărare a 2% din PIB, faţă de 1% din PIB cât primea armata în mod obişnuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO