Eveniment

Preşedintele ANAF: Am sesizat DNA în privinţa situaţiei scanerelor din vămi

Preşedintele ANAF: Am sesizat DNA în privinţa...

Autor: Mona Scarisoreanu

17.07.2017, 19:06 269

“Am luat hotărârea încetării acordului cadru în urma constatărilor făcute de organismele de control, care au arătat că derularea acestuia este de natură să prejudicieze bugetul ANAF şi vom demara o nouă procedură de achiziţii publice, în paralel cu reabilitarea tuturor platformelor de scanare pe care funcţionează aceste echipamente”, a declarat, Bogdan Stan, preşedintele ANAF, în interviul acordat MEDIAFAX.

Reporter: Care este în acest moment situaţia scanerelor din vămi?

Bogdan Stan: De când am preluat funcţia de preşedinte al ANAF, în ianuarie, scanerele din vămi au fost nefuncţionale, în ciuda existenţei unui acord cadru care ar fi trebuit să asigure funcţionarea echipamentelor de scanare mobile, dar procedura de derulare a acestui acord a fost complet contraproductivă. Avem un raport al Curţii de Conturi din 2015 care a constatat că derularea acordului cadru este de natură să prejudicieze bugetul ANAF. Pe fondul inacţiunii conducerii anterioare a Agenţiei, am dispus, după preluarea mandatului, efectuarea unui control de către Direcţia generală de Integritate din cadrul ANAF, care a întocmit un raport înaintat deja Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Rep: Aţi informat guvernul în legatură cu acestă situaţie?

BS: În nenumărate rânduri. ANAF a adus la cunoştinţa fostului prim ministru aceste aspecte, prin informări succesive în peroada martie-iunie. Pe lângă calendarul de reoperaţionalizare pe care ni l-am asumat, am cerut atunci sprijin din partea Guvernului, pentru suplimentarea bugetului şi pentru ieşirea din blocajul provocat de acest acord cadru-capcană. Din păcate, am găsit deschidere pentru a rezolva aceasta situaţie, doar după instalarea noului cabinet. După cum am anunţat deja, am luat hotărârea încetării acordului cadru în urma constatărilor făcute de organismele de control, iar în perioada imediat următoare vom finaliza demersurile legale în acest sens.

Rep: Ce se va întâmpla în acest caz? Care este următoarea etapă?

BS: Următoarea etapă este derularea unei noi proceduri de achiziţii, în paralel cu reabilitarea tuturor platformelor de scanare pe care funcţionează aceste echipamente. Suntem constrânşi de termenele impuse de legea achiziţiilor publice. Avem nevoie de un nou acord cadru, dat fiind faptul că vorbim despre componente ale unei unităţi nucleare. Este imperativ să asigurăm funcţionarea în cel mai scurt timp a acestor sisteme mobile de scanare, care ţin de domeniul siguranţei naţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO