Eveniment

Preşedintele Băncii Mondiale a sosit la Bucureşti

AFP/Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

09.05.2013, 21:09 430

Preşedintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim a ajuns ieri la Bucureşti, cu o întârziere de câteva ore, aceasta fiind prima vizită în România de la preluarea funcţiei de preşedinte al instituţiei financiare internaţionale, în iulie 2012.

El completează lista personalităţilor internaţionale care vizitează România, printre care s-au aflat şi şefi ai FMI, Băncii Centrale Europene (BCE) sau ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Bucureştiul a fost o destinaţie inclusă cu greu în itinerarul şefilor de mari instituţii financiare internaţionale sau grupuri private.

Jim Yong Kim a avut programate întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, cu reprezentanţi ai mediului politic şi de afaceri şi ai societăţii civile. Întâl­ni­rile se vor concentra pe opor­tunităţile şi provocările cu care se confruntă Româ­nia, o ţară cu nivel mediu al veni­turilor, şi pe reformele nece­sare în contextul euro­pean, potrivit informa­ţiilor trans­mise de Banca Mon­dială. Pre­şedintele Băncii Mon­­­­­­diale a ajuns cu în­târ­ziere în Ro­mânia deoarece a pier­dut, la escala în Frank­furt, o cursă aeriană către Bu­­­cu­reşti, astfel că pro­gramul vi­zitei a fost decalat cu câteva ore, potrivit Me­diafax.
 

Cine este Jim Yong Kim

Jim Yong Kim este prima persoană cu origine asiatico-americană care a preluat conducerea instituţiei financiare internaţionale. Absolvent al Harvard Medical School, Kim nu se încadrează în profilul tipic al celor care au deţinut anterior preşedinţia Băncii Mondiale, aceştia fiind politicieni sau provenind din sectorul economico-financiar.

 

Recent Banca Mondială a aprobat un împrumut de 70 mil. euro, ataşat proiectului pentru reorganizarea Agen­ţiei Naţionale de Admi­nistrare Fiscală. România a mai accesat de la Banca Mondială 1 mld. euro, în cadrul pachetului de finanţare externă de aproape 20 mld. euro agreat de autorităţile române, în primăvara anului 2009, alături de FMI şi Comisia Europeană. Cele trei împrumuturi de la Banca Mondială, în valoare totală de 1 mld. euro, au fost ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul pensiilor şi protecţiei sociale şi în sectorul financiar. Banca Mondială a avut, în principal, rolul de a acorda asistenţă tehnică.

România a beneficiat şi de asistenţa tehnică a Băncii Mondiale pentru programul legat de controlul averilor mari.

 

Ce personalităţi au mai vizitat România

Jean-Claude Trichet a vizitat România în vara anului 2010, în calitate de preşedinte al BCE, ţinând un discurs cu ocazia aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea BNR. Trichet venea pentru a doua oară în România în calitatea de şef al bancherilor centrali din Europa, vizita anterioară având loc în toamna lui 2004.

El mai vizitase Bucureştiul în anul 2000 ca guvernator al Băncii Franţei. În primăvara anului 2010 a făcut o scurtă vizită la Bucureşti Dominique Strauss-Khan, fostul director general al FMI, în contextul în care România a devenit unul dintre cei mai importanţi „clienţi“ ai fondului, cu acord de finanţare de aproape 13 mld. euro.

Michel Camdessus a venit la Bucureşti ca şef al FMI în 1994, succesorul său Horst Kohler a ajuns în România abia după ce a părăsit funcţia de la Washington, venind în 2007 în calitate de preşedinte al Germaniei. El mai fusese în România în 1999 ca preşedinte al BERD.

Datorită investiţiilor mari pe care BERD le-a făcut în România, şefii acestei instituţii au venit cel mai des la Bucureşti, Kohler fiind urmat de Jean Lemierre, iar în 2009 de preşedintele Thomas Mirow.

Dintre şefii de mari grupuri bancare internaţionale au venit la Bucureşti în ultimii ani şefii Erste, ING, SociÈtÈ GÈnÈrale, La Caixa sau UniCredit.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO