Eveniment

Preşedintele Băsescu acuză băncile de obrăznicie şi fugă de răspundere

05.08.2010, 23:10 23

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat băncile de "obrăznicie" şide faptul că "se derobează de orice răspundere pentru situaţia încare au adus România".

"Eu no să apăr băncile, nici mie numi place modul cum sederobează de orice răspundere pentru situaţia în care au adusRomânia. Ei dădeau cu buletinul credite, ei erau avertizaţi deguvernator şi acum dau lecţii la televizor, ceea ce e tipul deobrăznicie al celor care au dezechilibrat bugetul României şi acumdau lecţii", a declarat Băsescu întrun interviu la TeleviziuneaNaţională. El susţine că băncile au contribuit la creştereaeconomică "bolnavă" din 2007 2008 acordând "credite cu buletinul".Cât priveşte "obrăznicia", Băsescu face trimitere la acuzaţiile laadresa fostului guvern PNL referitoare la majorările de pensii şisalarii care au dus la creşterea deficitului bugetar odată cuapariţia crizei.

Reprezentaţii comunităţii bancare nu au dorit să răspundăacuzaţiilor lui Băsescu.

În martie 2009, după o întâlnire cu şefii marilor bănciorganizată sub patronajul BNR, Băsescu îi "încuraja" pe clienţi "săapeleze la sistemul bancar" şi era preocupat ca băncile săşirecupereze creditele. "Apelul meu extrem de serios este că cei carenu au probleme de rambursare să o facă şi să o facă în timp utilpentru că exact pentru a proteja sistemul bancar vom analizaposibilitatea acţiunii statului pentru ca cei care deliberat nurambursează creditele să fie stimulaţi să o facă."

De la începutul crizei în toamna lui 2008, atitudinea luiBăsescu faţă de bănci a oscilat între semnale de susţinere aacestora şi critici dure. De exemplu, în timpul campanieielectorale din 2009 a vorbit despre "batijocura din zonadobânzilor" şi le cerea băncilor "săşi abandoneze interesele deprofit". De asemenea, pe parcursul anului trecut a insistat în maimulte ocazii ca băncile străine să continue săşi finanţezefilialele din România, astfel încât acestea să nu opreascăcreditarea. "Statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentrua substitui obligaţiile băncilormamă care au acţionariatulmajoritar în băncile din România", spunea Băsescu în februarie2009. Şi totuşi, după două luni România a împrumutat 20 mld. eurode la FMI şi UE inclusiv pentru ca BNR să poată elibera o parte dinrezervele minime obligatorii ale băncilor, iar acestea săsuplinească reducerea finanţării externe.

În 2009, creditul privat a scăzut cu 3,6% în termeni reali, faţăde creşteri anterioare de 3040% pe an iar în primul semestru dinacest an a înregistrat o creştere de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO