Eveniment

Preşedintele CNAS: Taxa clawback poate să scadă cu până la 5% odată cu reducerea preţurilor la medicamente

Preşedintele CNAS: Taxa clawback poate să scadă cu...

Autor: Elvira Gheorghita

26.05.2015, 16:20 195

"Odată cu scăderea preţurilor la medicamente, cu siguranţă taxa clawback va scădea, proporţional cu scăderea preţurilor, deci probabil că va ajunge undeva pe la 5%, nu cred că mai mult. Vom vedea", a spus Vasile Ciurchea, la Forumul Industriilor Farmaceutice.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a mai spus că pe lista de medicamente intră şi ies continuu produse.

"Tot timpul intră un medicament, iese un medicament. Este un proces continuu, eu nu cred că vor dispărea medicamentele aşa, trei sferturi din listă, în niciun caz. Atât timp cât preţurile scad, scade şi taxa clawback, pentru că este diferenţa dintre buget-consum, este variabilă, în momentul în care umbli la una, sigur că se întâmplă ceva. Sperăm ca lucrurile să fie aşa cum le previzionăm noi", a adăugat Ciurchea.

Preşedintele CNAS a precizat că noile preţuri de referinţă vor fi publicate "mai repede decât se aşteaptă marea majoritate".

"Este adevărat că o zi fixă nici nu ştim - şi nici nu aş spune-o dacă o ştiu, până nu devine certitudine -, dar din momentul publicării, CNAS îi trebuie aproximativ două săptămâni să calculeze toate preţurile de referinţă, pe clustere, avem şanse mai devreme de 1 iulie", a spus Ciurchea.

Legat de protocoalele pacienţilor cu suferinţe reumatice, Vasile Ciurchea a spus că marţi vor fi trimise spre publicare şi probabil în următoarele zile vor apărea în Monitorul Oficial.

"Eu zic că totuşi suntem într-un stadiu bun. Atât timp cât am reuşit să separăm bugetele pentru a nu fi influenţat clawback-ul, au venit deja companiile cu deţinătoarele de autorizaţii de punere pe piaţă pentru interferon free, pentru oncologie şi începem să ne mişcăm. Aş putea spune că fiecare companie şi noi încercăm să punem întrebările care nu sunt clare în acest moment. Insist pe rezultate şi pe decontarea a ceea ce aduce un plus cost-valoare. Toată lumea mă întreabă care este oferta, la cât ajunge cost-volumul. Sigur că nu ştiu în momentul de faţă, îmi doresc să ajung la un preţ cât mai mic, la un preţ sustenabil la un preţ la care pot să asigur tratamentul pentru toţi pacienţii dacă se poate sau pentru un număr cât mai mare de pacienţi", a conchis preşedintele CNAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO