Eveniment

Preşedintele Comisiei Europene: Liderii din ţările UE trebuie să acţioneze pentru reindustrializare, nu să fie doar comentatori

AFP/Mediafax Foto

Jose Manuel Barroso: „Avem idei, avem politici, dar nu avem politică“

Autor: Sorin Pâslaru

06.06.2013, 20:25 380

Mulţi lideri din ţările UE sunt mai mult comentatori decât conducători ai ţărilor lor, iar aceştia trebuie să îşi asume rolul de a întreprinde reformele pe care şi le-au asumat, a spus ieri, la Bruxelles, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în deschiderea conferinţei  „O renaştere industrială“.

„Avem idei, avem politici, dar nu avem politică, adică politicile stabilite aici la Bruxelles nu sunt întreprinse. Comentariile sunt bune, dar nu acesta este primul rol al unui lider, ci acela de a implementa reformele. Haideţi să întreprindem reformele adoptate, să nu mai critic măsurile deja luate. Doar dacă avem încredere vom relansa industria şi economia“, a spus Barroso. 

Comisia Europeană a început din toamna anului trecut, la iniţiativa vicepreşedintelui Antonio Tajani, responsabil cu politica industrială, un proiect numit „Mission Growth“ de reindustrializare, iar ieri a avut loc prima conferinţă pe această temă la Bruxelles, la care au participat peste 300 de jurnalişti şi specialişti din ţările UE.

În cadrul acestui proiect de reindustrializare, comisarul Tajani va prezenta săptămâna viitoare un aşa-numit „Plan de acţiune pentru Oţel“, care, spune acesta, va răspunde neliniştilor unor ţări ca Franţa, Italia sau România, unde mari capacităţi industriale deţinute de miliardarul indian Lakshmi Mittal sunt sub semnul întrebării. În România, combinatul de la Galaţi mai funcţionează doar cu un furnal, deşi la privatizare avea cinci.

Este pentru prima dată când se pune la vârful UE problema reindus­trializării, după ce, conform lui Tajani, industria europeană a pierdut în ultimii patru ani aproape 4 milioane de joburi.

Pe de altă parte, UE experi­mentează într-un fel în ultimii ani situaţia prin care a trecut România în ultimii 20 de ani, când a pierdut 4 milioane de slujbe în industrie, ajungând acum la un număr total de angajaţi în economie de doar 4,35 milioane.

Cu toată această evoluţie ne­gativă,  România este deja la peste 20% din PIB pondere a industriei, ţintă asumată acum de UE pentru 2020, la care să se ajungă prin acest proiect strategic de reindustrializare a Europei, faţă de 16% media în UE.

Barroso a mai spus că deja sectoare ca industria alimentară şi-au revenit la nivelurile de dinainte de criză în cadrul UE, în timp ce producţia de maşini şi componente auto este mai jos.

Preşedintele Comisiei Europene a mai spus că băncile evită încă să împrumute întreprinderile. „Condiţiile de creditare rămân dificile. Există o problemă de transmitere în economia reală a politicii monetare.“

El a revenit la finalul discursului său spunând că cel mai important aspect este încrederea că UE are puterea de a ieşi din actuala situaţie de creştere zero sau chiar recesiune pentru multe din ţările sale, în condiţiile în care China, Rusia, America Latină sau Turcia au o creştere economică substanţială.

„Tocmai m-am întâlnit cu o delegaţie de oameni de afaceri din Australia şi am rămas surprins să constat că australienii au mai mare încredere în Europa decât avem noi, europenii“, a încheiat Barroso.

 

Vosganian: Două combinate ale Mechel vor fi repornite. Există şanse ca Mittal să mai crească producţia cu un milion de tone la Galaţi

Ministrul economiei Varujan Vosganian spune că există posibilitatea ca două dintre cele patru foste combinate ale Mechel, cele de la Buzău şi Târgovişte, să fie repornite şi ca ArcelorMittal să mărească producţia de oţel cu încă un milion de tone după ce va fi pus în aplicare Planul de acţiune al UE privind oţelul, care va fi anunţat pe 11 iunie de Comisia Europeană. 

„Am propus vicepreşedintelui Antonio Tajani (comisarul UE pentru industrie -n.red.) ca fiecare ţară să aibă planul său privind oţelul după ce va fi anunţat planul pentru oţel în UE. În mare, planul UE prevede necesitatea corelării politicilor industriale cu celelalte politici, de schimbări climatice, de ajutoare de stat şi de energie. Noi vom face un task force la nivelul guvernului pentru industria de oţel“, a explicat Vosganian, prezent ieri la conferinţa de la Bruxelles.

Ministrul a spus că în cadrul planului se va putea negocia relansarea producţiei la Mechel Buzău şi Mechel Târgovişte, dar că pentru Oţelul Roşu şi Câmpia Turzii ar trebui să vină investitori ca să funcţioneze în continuare. Vosganian nu a spus dacă România poate atrage aceşti investitori şi ce trebuie făcut pentru a-i atrage. Ruşii de la Mechel au redus masiv activitatea la cele patru combinate, au cerut insolvenţa şi au transferat compania pe numele unor foşti directori ruşi. Cele patru combinate aveau 6.000 de angajati. 

Vosganian a mai spus că Uniunea Europeană are nevoie de fapt de o politică industrială comună prin care să fie adoptate anumite măsuri comune, cum este de exemplu impunerea unui preţ minim la exportul de fier vechi decât o politică de aşa-numită „renaştere“ industrială, cum se intitulează conferinţa care a avut loc ieri la Bruxelles, organizată de CE. 

„Companiile sunt cele care investesc în industrii noi, care fac până la urmă reindustrializarea. Din punctul nostru de vedere la nivel instituţional avem nevoie de o politică industrială comună. România are o pondere a industriei în PIB de 24%, peste ceea ce îşi propune azi UE  să atingă în 2020. Avem nevoie spre exemplu de un preţ minim la exportul de fier vechi pentru că România de exemplu pierde prin aceste exporturi, fiind nevoită să importe ulterior materie primă pentru producţia de fier şi oţel, sau avem nevoie de protejarea faţă de importurile de oţel sau oţel beton din afara UE“, a spus Vosganian.

Sorin Pâslaru - Bruxelles

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO