Eveniment

Preşedintele Iohannis: Este mai importantă aderarea la euro decât la spaţiul Schengen. Există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei

Preşedintele Iohannis: Este mai importantă aderarea la...

Autor: Mediafax

21.12.2017, 00:05 435

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut ieri la o întâlnire informală cu presa că pentru România este mult mai important să adere la zona euro decât la zona Schengen, dar că pentru acest lucru este nevoie de performanţe economice.

„Pentru România este mai im­por­tant să adere la zona euro, dar tre­buie să avem performanţe econo­mi­ce”, a răspuns Klaus Iohannis la întrebarea legată de care zonă este prioritară ca aderare pentru România.

Şeful statului a adăugat că nu preşedintele sau BNR-ul trebuie să-şi dorească aderarea la zona euro, ci Ministerul de Finanţe.

Pe de altă parte, Iohannis a declarat că există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României din partea instituţiilor europene, din cauza legilor justiţiei, adăugând că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, îl evită.

„Există un risc evident de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei. Ministrul justiţiei mă evită”, a susţinut Iohannis.

Comisia Europeană a propus ieri Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxelles-ul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO