Eveniment

Preşedintele Iohannis la Consiliul European: Nu vrem o Europă cu două viteze, ci una unită şi solidară

Klaus Iohannis, preşedintele României

Klaus Iohannis, preşedintele României

Autor: Iulian Anghel

10.03.2017, 00:04 312

România crede într-o Uniune Euro­peană „puternică, unită, solidară“, şi nu într-o „Europă cu două viteze”, a sus­ţinut preşedintele Klaus Iohannis înainte de a pleca, ieri, la Consiliul European care a început aseară la Bruxelles şi care urmează să abordeze tema unui răspuns la Brexit şi să examineze, pentru prima dată, ipoteza unei Uniuni care să se dezvolte în „cercuri concentrice”.

„Nu, noi dorim o Uniune Euro­peană unită şi puternică, iar acest lucru a fost şi va fi prezentat ca poziţie a României şi de mine. Consolidarea UE poate să aibă loc doar dacă coeziunea între state este întărită, nu slăbită. Este foarte adevărat că şi acum putem să constatăm că nu toată lumea se mişcă cu aceeaşi viteză. Faptul că avem o Europă cu mai multe viteze este o constatare facilă, aşa se întâmplă acum, dar nu în­seam­nă că asta vrem să se întâmple şi pe viitor”, a declarat preşedintele.

Sunt aproape două săptămâni de când Europa a intrat într-o agitaţie rară. La 1 marie Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Euro­pene, a prezentat un proiect de reformă a UE care descrie cinci scenarii posibil de urmat – cel mai puternic dintre acesta fiind o Europă cu două viteze sau una a cercurilor concentrice. Însă fiecare întelege din această Europă cu două viteze ce vrea: scepticii, cu Ro­mânia printre ei, vorbesc de o în­cercare a celor puternici de a se izola de cei mai puţin dezvoltaţi economic; cei opti­mişti spun că UE va merge spre o inte­grare mai amplă, dar potrivit puterilor fiecăruia dintre membrii Uniunii.

„Punerea în discuţie a temei nu se referă doar la viitorul Uniunii, ci, evident, în acelaşi mod, la viitorul României, România fiind parte a Uniunii Europene. Fac încă o dată precizarea că suntem chiar la începutul fazei de dezbatere, plecând, sigur, de la Carta Albă - cele cinci scenarii propuse de preşe­din­tele Comisiei”, a spus preşe­dintele. Potrivit aces­tuia, primele con­cluzii vor fi discu­tate la Con­siliul European din decembrie 2017.

Proiectul lui Jun­cker a primit OK-ul Parisului şi al Berlinului, poziţie la care s-au raliat Roma şi Madridul. Un­ghiu­rile dezbaterii lasă să se vadă că, de fapt, Juncker nu a fost decât o faţadă, iar cele cinci scenarii ale sale, doar o mo­dalitate de a crea impre­sia că există alegere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO