Eveniment

Preşedintele Statisticii: Industria, serviciile şi impozitele nete au fost pe plus. Agricultura şi construcţiile au fost pe minus

Preşedintele Statisticii: Industria, serviciile şi impozitele nete au fost pe plus. Agricultura şi construcţiile au fost pe minus

Vergil Voineagu, INS (Foto: Victor Ciupuliga)

Autor: Sorin Pâslaru

13.05.2011, 10:42 618

Creşterea PIB de 0,6% întrimestrul I din 2011 faţă de trimestrulIV din 2010 nu este suprinzătoare pentru preşedintele InstitutuluiNaţional de Statistică, Vergil Voineagu, cu toate că în primeletrei luni comerţul de bunuri, care este corelat cu consumulpopulaţiei şi are o mare pondere în PIB, a fost în scădere cuaproape 6%.

"Nu am fost suprins de acest rezultat. Deocamdată nu avem datelepe componente. Comerţul de bunuri a scăzut într-adevăr, dar cifrade afaceri în hoteluri şi restaurante a fost mai bună", a explicatVoineagu.

Preşedintele Statisticii spune că, din primele date aflatedeocamdată în stadiul preliminar, reiese că, din punct de vedere alformării PIB, industria a fost motorul relansării economiei.

"Dacă discutăm T1 2011 la T4 2010, industria a fost pe plus,serviciile a fost foarte puţin pe plus mai ales ca urmare a cifreide afaceri mai bune în restaurante şi hoteluri, agricultura şiconstrucţiile puţin sub 100% faţă de trimestrul anterior, iarimpozitele nete au fost pe plus", a explicat Voineag.

PIB-ul se calculează în două moduri - din punct de vedere alformării este format din industrie, cu o pondere de circa 25%,servicii - cu 50%, agricultură - cu 6%, construcţiile - cu 9% şirestul impozite nete.

Din punct de vedere al utilizării, adică cum sunt utilizateresursele, PIB-ul este format din consum, investiţii şi exporturinete, adică exporturi minus importuri. Din acest punct de vedere,exporturile, deşi au o pondere redusă faţă de alte ţări dezvoltate,adică de doar circa 32%, au avut o creştere de 20% an la an ceea cea imprimat creşterea întregului PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO