Eveniment

Preşedintele Traian Băsescu îmbrăţişează modelul rusesc, propunând în fruntea Guvernului un "spion"

Preşedintele Traian Băsescu îmbrăţişează modelul rusesc, propunând în fruntea Guvernului un "spion"

Autor: Iulian Anghel

06.02.2012, 20:09 2726

"Spionul" de la Serviciul Român de Informaţii Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu este persoana desemnată de preşedintele Traian Băsescu pentru poziţia de prim-ministru.

Principalele declaraţii ale premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu

Nu este "spion" de multă vreme, dar de destul timp ca să fi învăţat ceva. La 44 de ani, Ungureanu, director al Serviciului de Informaţii Externe ar urma să devină premier, dacă va fi învestit de Parlament, după ce, în urmă cu 7 ani, la 37 de ani deci, devenea ministru de externe în Guvernul Tăriceanu I.

Ce vremuri! Băsescu se înţelegea cu Tăriceanu, PD guverna împreună cu PNL!

Dar a venit ruptura, doi ani mai târziu, iar Ungureanu, ministru liberal şi membru PNL a trebuit să aleagă: şi nu l-a ales pe Popescu-Tăriceanu, ci pe Traian Băsescu.

Demiterea sa a fost inevitabilă, dar motivul dubios.

În februarie 2007, premierul i-a cerut să demisioneze în urma reţinerii în Irak a doi cetăţeni români, acuzaţi de spionaj. Premierul a spus că a aflat acest lucru din presă, deşi situaţia dura de câteva luni. Ce s-a aflat mai apoi a fost: ministrul de externe ştia de multă vreme de situaţia românilor, dar nu l-a informat pe premier, ci pe preşedintele Traian Băsescu.

Ungureanu a admis că ar fi putut greşi şi a demisionat, dar adevăratul motiv nu este acesta, ci altul.

Într-o şedinţă a CSAT, el s-a opus cererii premierului liberal de retragere a trupelor americane din Irak. Alături de el s-a mai aflat un alt ministru liberal la acea vreme, cel al finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Băsescu, care nu dorea această retragere, a avut câştig de cauză cu cei doi liberali alături, dar aceşti au plătit, amândoi, cu funcţiile. Vlădescu avea să fie cooptat din nou în Guvernul Boc, în vreme ce "răsplata" pentru Ungureanu a fost promovarea lui ca şef al SIE.

Ungureanu este însă istoric, unul chiar foarte bun, în buna tradiţie a şcolii ieşene de istorie, Iaşul fiind oraşul în care s-a format. Este diplomat de carieră şi înainte de a fi promovat ca şef al diplomaţiei a parcurs, treaptă cu treaptă, ierarhia în "sistem". Încăpăţânat, dar şi dornic de onoruri nu a împiedicat mari dificultăţi, construindu-şi o reţea solidă de relaţii graţie şi unui caracter deschis..

Doctor în istorie cu studii la Oxford, Ungureanu este un excelent vorbitor de limbi străine şi un interlocutor agreabil pentru diplomaţii străini (de pildă se tutuia în public cu secretarul american de stat Hillary Clinton).

A fost susţinut în carieră de un alt fost ministru de externe, Andrei Pleşu, care, pentru o scurtă vreme, a făcut şi "stagiul" de consilier al lui Traian Băsescu.

Dincolo de simpatia sa pentru un om care i-a fost fidel, opţiunea lui Traian Băsescu pentru promovarea la şefia Guvernului a unui om din serviciile secrete seamănă cu opţiunea "rusească" copiată şi de ucraineni.

La finele anului trecut, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a acceptat demisia ministrului de finanţe Fiodor Iarochenko, considerat un bun profesionist, iar noul ministru de finanţe a fost numit Valeri Khorochovski, şef al serviciilor secrete.

Dar cazul cu cea mai mare notorietate este chiar al premierului rus Vladmir Putin, care a condus serviciile secrete (FSB, fost KGB) înainte de a ajunge preşedinte şi prim-ministru al Federaţiei Ruse.

Aşadar, iată, în lumea ex-sovietică şi, mai nou, în cea românească, să conduci serviciile secrete, departe de a fi un handicap cum se întâmplă în alte părţi, este mai degrabă o trambulină spre poziţii de top.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut la ora 20:00 o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Principalele declaraţii:

- Aş vrea să fac următoarea precizare: Încă din luna decembrie am avut discuţii cu premierul Emil Boc cu privire la depunerea mandatului. Decizia a fost amânată din motive de interes naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO