Eveniment

Pretentiile antreprenorilor au injumatatit investitiile fondurilor de private equity

Pretentiile antreprenorilor au injumatatit investitiile fondurilor de private equity
15.03.2009, 21:40 18

Anul 2008 marcheaza primul an de scadere al volumului de investitii alocat de fondurile de private equity pietei locale dupa patru ani consecutivi de crestere accelerata. In 2007, investitiile de tip private equity au inregistrat o crestere spectaculoasa de peste 400%, in conditiile in care in 2006 rata de crestere a fost de aproape 60%.

Potrivit datelor preliminare furnizate de Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), companiile romanesti au atras din partea fondurilor de private equity investitii in valoare de 260 mil. euro, cea mai mare parte din suma, respectiv 200 mil. euro, fiind investita in prima jumatate a anului.
"Scaderea volumului de investitii de tip private equity in 2008 a fost generata in principal de evaluarile foarte ridicate pe care le-au avut in vedere antreprenorii romani fata de propriile afaceri si nu de lipsa de lichiditati a fondurilor. Dimpotriva, majoritatea fondurilor au strans in ultimii ani sume record si se afla in plina perioada de investitii", a spus Irina Anghel, secretar general al SEEPEA.
In 2008, fondurile de private equity au incheiat 38 de investitii pe piata locala, mai putin cu patru fata de anul precedent. Sectoarele de activitate cel mai bine reprezentate au fost in 2008 serviciile, comunicatiile, comertul cu amanuntul si constructiile.
Din punctul de vedere al stadiului de dezvoltare a societatilor beneficiare si al tipului de investitie, cele mai numeroase proiecte, 13 la numar, cu o valoare totala de 170 mil. euro, au fost de tip buyout. Investitiile de tip buyout exprima contributia proprie a fondurilor (in capitalul social) si exclude imprumuturile bancare (leverage). Cele mai active fonduri de private equity au fost anul trecut Balkan Accession Fund, Reconstruction Capital 2 alaturi de Oresa Ventures. Suma pe care un fond a fost dispus sa o investeasca intr-o companie nu a mai trecut de 30 mil. euro anul trecut, spre deosebire de 2007, cand Advent International a achizitionat producatorul de medicamente LaborMed in urma unei investitii de peste 100 mil. euro.
"Antreprenorii romani se ajusteaza greu la criza. Astfel, evolutia investitiilor de tip private equity in 2009 va depinde de evolutia economiei si de viteza cu care antreprenorii isi vor ajusta asteptarile la conditiile de criza", a spus Irina Anghel.
Potrivit reprezentantului SEEPEA, in prima parte a acestui an se vor incheia tranzactii ale caror negocieri si discutii au demarat inca de anul trecut.
"Ma astept ca din al doilea semestru al anului sa asistam la un reviriment al investitiilor facute de fondurile de private equity, mai ales ca acestea reprezinta una dintre putinele surse de finantare viabile, in conditiile in care finantarea bancara e mult ingreunata si strangerea de capital prin cotarea la Bursa nu este o optiune deocamdata pentru companiile din regiune", a conchis Anghel

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO