Eveniment

Pretul apartamentelor din Capitala este in corzi: - 6% in octombrie

Pretul apartamentelor din Capitala este in corzi: - 6% in octombrie
06.11.2008, 18:57 51

Pretul mediu al apartamentelor vechi din Bucuresti a ajuns astfel la 1.576 de euro/metrul patrat, cea mai importanta depreciere inregistrandu-se in sectorul 6, care cuprinde cartiere precum Militari si Crangasi, unde dupa o scadere cu 13% pe parcursul lunii octombrie, acestea au ajuns la 1.310 euro/mp.

Pe de alta parte, potrivit indexului imobiliar al ZF, care ia in calcul preturile solicitate pe site-ul anuntul.ro, apartamentele cu trei camere din Capitala s-au ieftinit cu circa 12% fata de inceputul anului, in anumite zone precum Iancului, Mihai Bravu sau Oltenitei deprecierea fiind chiar si de 20%.
Pretul apartamentelor noi a ramas la acelasi nivel din septembrie si pe parcursul lunii octombrie, potrivit BREI, desi o serie de companii mai mici au anuntat reduceri de pret sau diferite instrumente meinte sa faciliteze achizitia de locuinte.
"Cu toate ca pretul cerut ramane constant, dezvoltatorii pastreaza promotiile din vara sau lanseaza altele noi, pentru a stimula vanzarile", remarca reprezentantii Colliers.
Scaderile de pret au fost determinate de volumul redus al vanzarilor din ultimele luni, cauzate atat de situatia financiara care a dus la cresterea dobanzilor si inasprirea conditiilor de creditare, cat si de asteptarile potentialilor cumparatori ca preturile sa scada, sub influenta situatiei de pe pietele externe. In plus, pana de curand, o buna parte din cerere era reprezentata de catre investitorii speculativi in locuinte, in special noi, care si-au redus insa puternic activitatea in acest an. Cu toate acestea, nu toate preturile apartamentelor vechi au scazut, o serie de proprietari solicitand aceleasi valori, fara a reusi insa sa incheie tranzactii.
"Oferta nu se mai prezinta la fel de uniform, ci scindata in doua segmente: cei care pastreaza preturile aproape de valorile lunii trecute si cei care au scazut - in speranta efectuarii unei tranzactii. Observam astfel o disputa in piata legata de un prag de minim la care pot ajunge preturile", aduaga reprezentantii Colliers. In conditiile unei scaderi a numarului de tranzactii de vanzare-cumparare, consultantii imobiliari au remarcat o crestere a numarului contractelor de inchiriere, de crica 15% fata de toamna anului trecut.
"In aceasta toamna foarte multi clienti care doreau sa cumpere o locuinta, fie nemaiavand acces la credite, fie derutati de situtia pietei au decis sa opteze pentru inchiriere cel putin pentru o perioada", afirma Adrian Ghimpau, directorul departamentului rezidential al Coldwell Banker Affiliates of Romania.
 
Zilnic la vanzare trei apartamente noi
Numarul locuintelor noi din Bucuresti scoase la revanzare in publicatiile si site-urile specializate s-a ridicat la 507 unitati in ultimele sase luni, aproape trei pe zi, arata datele firmei AnunturiParticulari.ro, care monitorizeaza anunturile publicate doar de persoanele particulare. Cele mai multe locuinte sunt apartamente cu doua camere (157 de unitati), trei camere (134) si garsoniere (114). In aceeasi perioada, incepand cu luna mai a acestui an, un numar de 294 locuinte noi au fost scoase spre inchiriere in Bucuresti, potrivit aceleiasi surse. Pe masura ce numarul locuintelor noi finalizate in Bucuresti creste, acestea ajung sa concureze piata de second-hand a Capitalei.
 
Lucrarile de constructii, in crestere cu 31% 
Volumul lucrarilor de constructii a urcat in primele noua luni cu 31% fata de intervalul similar din 2007, cresterea fiind vizibila pentru toate categoriile, respectiv cladiri nerezidentiale, rezidentiale si constructii ingineresti. Lucrarile de constructii de cladiri nerezidentiale au inregistrat o crestere de 32,9%, iar volumul lucrarilor de cladiri rezidentiale si de constructii ingineresti au urcat cu 31,4% si respectiv 30,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In septembrie, volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o crestere cu 28,3%, fata de aceeasi luna din 2007. Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor a avansat cu 29,4% in cazul cladirilor nerezidentiale, 28,1% la cele rezidentiale si 27,9% la constructiile ingineresti. Comparativ cu august, in septembrie, volumul lucrarilor de constructii a crescut pe total cu 8,5%. Lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut in luna a noua cu 17,3%, lucrarile de reparatii capitale cu 10,1% si lucrarile de constructii noi cu 4,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO