Preţul biletelor RATB şi Metrorex nu a scăzut după reducerea TVA. Cum explică regiile?

15 ian 2016 Autor: Roana Rotaru

Preţul biletelor şi al abonamentelor RATB şi Metrorex, companiile care asigură transportul public în Capitală, a rămas la fel în urma scăderii TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, regiile motivând ca menţin preţurile pe perioade mai lungi.  Metrorex păstrează preţurile de anul trecut, RATB nu şi-a mai modificat tarifele din 2008, iar la CFR preţul biletelor a scăzut cu 4% în urma scăderii TVA.

Metrorex păstrează tarifele de anul trecut şi în 2016

Metrorex spune că tarifele călătoriilor se stabilesc pe o perioadă mai lungă prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, reprezentanţii Metrorex au anunţat nu vor modifica tarifele anul acesta.

„„Politica tarifară a societăţii are în vedere menţinerea unor tarife accesibile, care să fie aplicabile, fără ajustări, o perioadă cât mai lungă în timp.(...) s-a avut în vedere ca tarifele actuale practicate să nu fie modificate pe parcursul acestui an.”” a declarat pentru ZF, Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

Acum o cartele Metrorex cu două călătorii costă 5 lei, iar un abonament lunar nelimitat costă 70 de lei. Ultima majorarea tarifară a Metrorex a avut loc în 28 martie 2015 când preţurile au crescut cu 16% până la 33 %.

RATB nu a mai mărit tarifele din 2008

RATB care funcţionează după acelaşi sistem ca Metrorex, adică folosind subvenţii de la stat pentru acoperirire cheltuielilor, a menţinut aceleaşi tarife din 2008 până astăzi, perioadă în care TVA-ul a trecut de 19% la 24% şi apoi la 20% de la 1 ianuarie 2016.

Reprezentanţii RATB spun că biletele sunt mai ieftine decât cele practicate în alte oraşe din ţară, care deţin o reţea mai mică de transport. Spre exemplu, în Bucureşti o călătorie cu autobuzul costa 1,3 lei, în Timişoara şi în Cluj este 2 lei călătoria, iar în Constanţa 1,5 lei.

„„Tarifele RATB au rămas nemodificate şi în momentul în care, în anul 2010, TVA a devenit 24%, populaţia nefiind obligată la suportarea acestei creşteri de taxă. În consecinţă, la această dată, tarifele practicate de RATB la vânzarea titlurilor de călătorie sunt practic cele aprobate în anul 2008, moment la care se practica TVA în valoare de 19%.”, a explicat Constantin Tobescu, seful biroului de relaţii publice al RATB.

Ultima scumpire a RATB a avut loc pe 1 februarie 2008 când  preţul unui bilet cu o călătorie a crescut de la 1,1 lei la 1,3 lei, iar preţul unui  abonament general integral urban a crescut de la 40 de lei la 50 de lei cât costă şi acum.

CFR a scăzut preţul biletelor cu 4% în urma reducerii TVA

Tarifele biletelor şi a abonamentelor CFR Călători au scăzut, de la data de 1 ianuarie 2016, cu aproximativ 4 % ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Codului Fiscal privind reducerea TVA la 20%.

 
Cuvinte cheie:
metrorex
, ratb
, scadere
, tva
, bilete
, pret
, refuz
, reducere
, tarife
, abonamente
, transport
, asigurare
, capitala
, companii
, public
, modificare
, preturi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide