Eveniment

Preţul petrolului urcă spre 80 de dolari pe baril, pe fondul grevelor din Norvegia

Preţul petrolului urcă spre 80 de dolari pe baril, pe...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

10.07.2018, 18:04 185

Preţurile ţiţeiului au crescut marţi cu peste 1%, petrolul Brent ajungând seara aproape de 80 de dolari/baril, după ce dimineaţa înregistra 78,6 dolari/baril, pe fondul grevei din Norvegia, unde sute de muncitori au protestat din cauza salariilor, închizând un câmp petrolier, relatează Reuters.

Cotaţia Brent a crescut marţi dimineaţa cu 55 de cenţi sau 0,7%, ajungând la 78,63 dolari/baril, după o creştere de 1,2% luni, iar preţul ţiţeiului american WTI a crescut în dimineaţa zilei de marţi cu 47 de cenţi, până la 74,27 dolari/baril.

După începerea grevelor, preţul petrolului a continuat să urce, cu peste 1% în cazul ţiţeiului Brent, ajungând la 79,23 de dolari/baril, iar petrolul American WTI a înregistrat o creştere de până la 74,34 de dolari/baril.

Întreruperile de producţie, cauzate de greva din Norvegia, adaugă îngrijorări legate de aprovizionare în întreaga lume. Producţia Venezuelei s-a prăbuşit din cauza lipsei de investiţii, exporturile iraniene au suferit din cauza sancţiunilor venite din partea Statelor Unite, iar OPEC are o capacitate mică de a umple golurile, pe măsură ce cererea de petrol creşte, scrie Reuters.

Sute de muncitori de pe platformele petroliere maritime au anunţat proteste, marţi, după respingerea unui acord privind salariile - o mişcare care va afecta probabil producţia a cel puţin unui câmp, Shell's Knarr, relatează Reuters.

Acest lucru poate contribui la perturbări ale altor producători de petrol, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Statele Unite ale Americii declară că vor să reducă la zero, până în noiembrie, importurile de petrol din Iran, al cincilea cel mai mare producător mondial, ceea ce i-ar obliga pe alţi producători mari să suplimenteze producţia.

Arabia Saudită, liderul de facto a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), şi aliaţii săi - inclusiv Rusia - au convenit în iunie să mărească producţia pentru a tempera creşterile de preţ şi pentru a compensa pierderile globale de producţie în ţări precum Libia şi Venezuela.

Piaţa petrolieră s-a arătat însă îngrijorată deoarece, în cazul în care saudiţii ar compensa pierderile din partea Iranului, măsura va reduce capacitatea de rezervă globală şi va vulnerabiliza pieţele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO