Eveniment

Preţul ţigaretelor îndreaptă românii către piaţa neagră: Contrabanda cu ţigarete a ajuns la cel mai mare nivel din 2018 cu un plus de peste 18% în iulie

Preţul ţigaretelor îndreaptă românii către piaţa...

Autor: Bianca Ciocotisan

16.08.2018, 13:13 263

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în iulie la 18,2% din totalul consumului, cu 2,1 puncte procentuale mai mult faţă de luna mai, acesta fiind ce mai ridicat nivel al contrabandei din 2018, depăşind media din 2017, de 16%, arată datele transmise joi de Novel Research.

Conform www.politiadefrontiera.ro, la începutul lunii august, poliţiştii de frontieră români şi bulgari au descoperit peste 82.300 de pachete cu ţigarete ascunse într-un camion cu haine. În aceeaşi perioadă, poliţiştii din ITPF Sighetu Marmaţiei au efectuat 51 de percheziţii la locuinţele unor persoane care fac parte dintr-un grup infracţional axat pe contrabandă cu ţigarete.

„Tot ei au capturat 21.000 de pachete de ţigarete în iulie şi 54.950 de pachete în iunie. În iulie, poliţiştii STPF Mehedinţi au destructurat o importantă reţea de contrabandă cu produse accizabile, iar în iunie poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit 7.000 de ţigarete care au fost trecute peste graniţă cu drona”, se precizează în raport.

Producătorii de ţigarete consideră că pentru reducerea traficului ilicit sunt necesare adoptarea unei Strategii naţionale de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum şi mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile.

„Pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou”, menţionează sursa citată.

Vicepreşedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei a precizat că autorităţile iau măsuri pentru combaterea fenomenului contrabandei, iar prin proiectul de rectificare bugetară au fost suplimentare fondurile pentru modernizarea birourilor vamale de frontieră şi dotarea personalului vamal cu echipamente moderne de control şi protecţie.

„Începând cu prima săptămână a lunii august 2018, în baza unui Ordin comun al Ministrului de Finanţe şi Ministrului Afacerilor Interne, la nivel naţional se află în derulare o acţiune de amploare cu scopul de a combate contrabanda, traficul ilicit cu mărfuri şi evaziunea fiscală. (…) Precizăm că Guvernul României a suplimentat recent, la rectificarea bugetară, fondurile necesare pentru modernizarea birourilor vamale de frontieră, reoperaţionalizarea aparaturii de scanare şi achiziţionarea de scanere fixe la birourile vamale de frontieră, dotarea personalului vamal cu echipamente moderne de control şi protecţie. De asemenea, vor fi iniţiate demersurile necesare ocupării posturilor vacante şi suplimentarea lucrătorilor vamali, în special la birourile vamale de frontieră şi la echipele mobile”, a declarat vicepreşedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.

Specialiştii spun că regiunea de nord-est a ţării este cea mai afectată de piaţa neagră a ţigaretelor, cu o pondere de 39,5%, iar frecvenţa produselor din tutun provenite ilegal din Ucraina, Moldova şi Serbia este constantă.

„Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o pondere de 39,5%, deşi comerţul ilicit cu tigarete pare să fi luat cu asalt (şi) partea de vest a ţării. Cea mai importantă creştere se înregistrează în nord-vest, 14,7 puncte procentuale (pp), până la 29,4%, regiunea ajungând, astfel, la un nivel record în ultimii trei ani”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

„Nivelul contrabandei a ajuns în iulie 2018 la 18,2%, cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată pe perioada verii, din 2010 încoace. Conform informaţiilor referitoare la capturile de ţigări ilicite furnizate de Poliţia de Frontieră şi centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, contrabandiştii folosesc din ce în ce mai mult rute neconvenţionale pentru introducerea în ţară a ţigărilor ilegale, <<fâşia verde>> reprezentând oportunitatea trecerii frauduloase a graniţei cu riscuri minime, în ciuda eforturilor constante ale Poliţiei de Frontieră”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO