Eveniment

„Preturile apartamentelor sunt inca prea mari si asteptam sa mai scada"

„Preturile apartamentelor sunt inca prea mari si asteptam sa mai scada"
13.05.2009, 00:00 35

„Preturile sunt inca prea mari si astept sa mai scada" a fost raspunsul a 45% din cititorii ZF care au participat la un sondaj online derulat pe site-ul www.zf.ro, la care intrebarea era „De ce nu cumparati apartamente?".

In aceste conditii, piata rezidentiala ar mai putea ramane blocata pentru o perioada, tinand cont ca alti 15% dintre respondenti sunt nesiguri pe actualele locuri de munca si se tem de evolutia cursului valutar si a dobanzilor, iar 13% spun ca, desi preturile au scazut multumitor de mult, nu pot obtine in prezent credit de la banca.
Un procent destul de redus din cei peste 1.200 de cititori care au participat la sondaj - 14% - au raspuns ca nu au nevoie de locuinta, in timp ce mai putin de 8% dintre respondenti apreciaza ca ofertele existente acum pe piata nu sunt satisfacatoare. Vanzarile de locuinte sunt la pamant de la inceputul acestui an, desi in 2009 este asteptata livrarea unui numar record de locuinte, inclusiv in Bucuresti unde ar trebui finalizate circa 10.000 de unitati, potrivit dezvoltatorilor imobiliari.
In majoritatea ansamblurilor rezidentiale au fost semnate precontracte pentru circa jumatate din aceste apartamente, iar in conditiile in care exista cumparatori care ar putea renunta sa achite restul de bani, dezvoltatorii acestor proiecte s-ar putea afla intr-o situatie delicata.
Majoritatea proiectelor imobiliare de pe piata locala sunt dezvoltate prin credite bancare, iar in conditiile in care dezvoltatorii erau obisnuiti cu vanzarea integrala a locuintelor pana la finalizarea proiectelor, multe dintre aceste credite au scadenta la momentul livrarii apartamentelor, cand se achita cea mai mare parte din pretul locuintelor.
Daca bancile nu vor fi flexibile in reesalonarea acestor credite, dezvoltatorii vor fi presati sa gaseasca solutii alternative, care ar putea implica noi reduceri de preturi.
Ansamblurile rezidentiale in care este asteptata in acest an livrarea celor mai multe locuinte sunt Cosmopolis, Confort City, Rasarit de Soare, Asmita Gardens, New Town, Romfelt Plaza si InCity, cu cel putin 500 de locuinte fiecare.
Preturile sunt in prezent in intervalul 1.000-1.200 de euro/metrul patrat, fara TVA, mai scumpe fiind locuintele din zone mai centrale (Asmita Gardens sau InCity) sau din zona de nord (Stejarii, Oxford Gardens).
Majoritatea acestor dezvoltatori mizeaza si pe faptul ca vanzarile vor creste dupa finalizarea locuintelor, cand potentialii cumparatori ar putea sa se mute imediat in apartamente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO