Eveniment

Preţurile cresc marginal, inflaţia anuală coboară la 0,65%

Preţurile cresc marginal, inflaţia anuală coboară la...

Autor: Iulian Anghel

13.05.2015, 00:05 166

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 0,1% faţă de martie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,65%, de la 0,8% în martie.

Potrivit datelor comunicate ieri de INS, alimentele s-au scumpit în aprilie cu 0,33%, iar serviciile cu 0,07%, în timp ce mărfurile neali­mentare au avut preţuri apropiate faţă de martie. Datele INS nu confirmă că pre­ţu­rile au fost umflate masiv de retalieri înainte de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie, decizie care ar putea duce inflaţia la un nivel aproape de zero. Potrivit INS, mai mult s-au scumpit în apilie fructele proaspete cu 5,25%, urmate de categoria „alte legume şi conserve de legume“ cu 3,57%, fructe şi conserve din fructe cu 3,27% şi legume şi conserve de legume cu 2,08%.

S-au înregistrat scăderi însemnate la ouă (- 6,85%) şi la „fasole boabe şi alte legu­minoase“ ( - 2,6%). Comparativ cu aprilie 2014, preţurile măsurate prin Indicele Pre­ţurilor de Consum au urcat cu 0,7%, iar prin Indicele Armonizat al Preţurilor de Con­sum cu 0,6%. Faţă de decembrie anul trecut, preţurile de consum au avansat cu 1,3%.

BNR estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 0,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.

„Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influenţat anti­cipaţiile inflaţioniste pe termen scurt, de un an, când rata anuală a inflaţiei va fi în jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipată pentru peste doi ani se consolidează undeva înspre 2%, care este în intervalul nostru ţintit. Se pare că se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat şi de ţinta europeană, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun“, a declarat săptămâna trecută guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

El a arătat că în lunile de vară şi primele luni de toamnă, rata anuală a inflaţiei va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru şi să ajungă la finalul anului la 0,2%.

Pentru inflaţia de la sfârşitul anului băncile comerciale estimează procente aproape de zero. În aprilie, în zona euro, preţurile de con­sum s-au stabilizat temperând temerile in­trării în deflaţie care ar ameninţa redre­sarea economică.

Potrivit datelor Eurostat preţurile de consum din aprilie au rămas neschimbate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce au înregistrat scăderi în fiecare lună, începând din decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO