Eveniment

Preţurile din Europa la raport. Românii plătesc cel mai mare preţ din regiune pe bere, apropiat de cel din Olanda şi Germania şi peste cel din Cehia

Preţurile din Europa la raport. Românii plătesc cel...

Autor: Cristina Roşca

26.11.2015, 00:04 776

Românii plătesc pentru un litru de bere 1,58 de euro, preţul fiind mai mare decât cel plătit de consumatorii din regiune, respectiv de polonezi, cehi, unguri sau bulgari.

Astfel, românii plătesc cu 23% mai mult pe litrul de bere comparativ cu polonezii şi cu aproape 50% mai mult decât bulgarii, potrivit calculelor ZF pe baza unui raport al Eurostat, care analizează preţurile produselor din toate statele UE. Potrivit acestui raport, România se află la jumătatea clasamentului după preţul plătit de consumatori pentru un litru de bere, clasamentul fiind condus detaşat de Cipru (3,18 euro/litru), Malta (2,65 euro/litru) sau Luxemburg (2,57 euro/ litru).

România depăşeşte în clasament toate ţările din regiune, deşi salariul mediu net de 380 de euro ne plasează pe penultima poziţie în UE, înainte doar de Bulgaria. Prin comparaţie cu Cehia sau Polonia, salariul este de două ori mai mic. Potrivit datelor recente, Cehia, cunoscută pentru brandurile Pilsner sau Budvar, este pe primul loc în Europa în topul consumului de bere per capita, cu 143 de litri pe an, adică 1,5 miliarde de litri la nivel naţional.

România se află pe locul 7 în acelaşi top, cu 90 de litri de bere consumaţi anual pe cap de locuitor. România se află în top în urma Poloniei sau Irlandei, dar depăşeşte ţări precum Croaţia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO