Eveniment

Preturile la apartamente si-au stabilit cadenta: -5% pe luna

Preturile la apartamente si-au stabilit cadenta: -5% pe luna
26.05.2009, 00:00 32
 

Scaderea de la inceputul anului este de aproape 19%, pana la un pret mediu de 97.000 de euro pentru apartamentele cu 3 camere din Bucuresti, construite intre 1980 si 1990, cu suprafata cuprinsa intre 70 si 80 mp, potrivit indexului imobiliar realizat de ZF, pe baza ofertelor de vanzare publicate pe anuntul.ro. In februarie apartamentele s-au ieftinit cu aproape 4% fata de ianuarie, iar in martie reducerea a fost de circa 8% fata de februarie.

Prima scadere sub 100.000 de euro
Luna mai este prima in care pretul mediu al apartamentelor din Capitala a scazut sub 100.000 de euro, insa tranzactiile se pot incheia la un pret mai scazut, in conditiile in care preturile afisate initial de cumparator sunt negociate. Cele mai mari scaderi, de peste 25% fata de inceputul anului, au fost in Drumul Taberei si Vitan Mall. Scaderi de peste 20% s-au inregistrat si in Stefan cel Mare, Victoriei, Oltenitei, Crangasi, 13 Septembrie, Nerva Traian, Colentina, Unirii si Iancului.
„Estimez ca preturile de tranzactionare vor ramane in scadere in urmatoarele luni, dar este foarte greu de precizat un procent exact. Totul depinde de relaxarea conditiilor de creditare", spune Silviu-Gabriel Tudor, manager al agentiei Activ Imob.
Reducerile s-au inregistrat si pe fondul unei oferte mult mai mari in zone precum Victoriei, Nerva Traian sau Unirii. Daca timp de cateva luni pentru zona Victoriei rar aparea cate un anunt de vanzare, in mai oferta a fost mult mai generoasa, astfel ca pretul s-a redus cu aproape 50.000 de euro (de la 183.000 de euro la 139.000 de euro). Fata de inceputul anului, nu se poate vorbi despre „cele mai mici scaderi", pentru ca pana si in cele mai avantajate zone, declinul a fost de peste 10%. In zona Dorobanti preturile s-au redus cu 10,21%, iar in zona Mihai Bravu preturile s-au redus cu 12%.
Singurul pret care a ramas stabil, in usoara crestere fata de inceputul anului este cel din zona Alba Iulia.
„Prima casa" va creste pretul afisat, nu pe cel de tranzactionare
Piata imobiliara s-ar putea dezgheta, in sensul stabilizarii preturilor, odata cu noul program guvernamental prin care statul ar garanta un credit ipotecar in limita a 60.000 de euro. Bancile ar avea astfel un risc mai scazut la acordarea creditelor, ceea ce inseamna si costuri mai reduse pentru clienti. O dobanda mai atractiva si un avans minim mai redus ar fi de asteptat sa atraga noi clienti la credite, adica si preturi mai mari.
Reprezentantul Activ Imob este de parere ca garantarea creditelor ipotecare de catre stat nu va avea un efect direct asupra pietei imobiliare si va conduce cel mai probabil la o majorare a preturilor afisate de proprietari, dar nu si a celor de tranzactionare.
„Cine are nevoie rapid de bani vinde chiar si la un pret mic. In continuare, cumparatori vor fi cei care au cash, pentru ca nu foarte multi romani au posibilitatea de a contracta credite ipotecare dat fiind nivelul actual al euro", precizeaza Tudor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO