Eveniment

Preţurile la electricitate au crescut cu 80% pe bursă din cauza secetei şi debitului scăzut al Dunării

Preţurile la electricitate au crescut cu 80% pe bursă...

Autor: Dan Straut

27.07.2017, 00:05 361

Scumpirile consemnate acum pe OPCOM „se vor reflecta mai puţin pe facturile la consumatorii casnici, presiunea fiind resimţită mai mult de ceilalţi consumatori.

Cauzele scumpirilor accentuate la ener­gia electrică tranzacţionată prin bursa de pro­fil OPCOM sunt seceta, vântul slab şi ni­velul foarte jos al apelor Dunării, iar po­pu­la­ţia nu va fi afectată, a declarat pentru Mediafax Ion Lungu, preşedintele Aso­ciaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER). „În ultima perioadă, vremea a fost secetoasă, iar Du­­nărea are niveluri un­deva la jumătatea debite­lor medii multianuale, lucru care influenţează foarte mult preţul energiei, pentru că este afectată şi producţia de la Hidroelectrica, şi cea de la Nuclearelectrica. De asemenea, vântul a fost slab, iar energia din aceste resurse are deja o pondere semnificativă în coşul naţional. Aceste fenomene nu afectează doar România, ci toate ţările din regiune”, a spus Ion Lungu. Preşedintele AFEER a menţionat că în aceste zile nu au mai apărut – ca în iarnă – furnizori care să-şi declare incapacitatea de livrare, dar „ponderea energiei verzi este, după unele opinii, prea mare”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO