Eveniment

Preturile la locuinte nu au scazut destul pentru a dezgheta piata. Dezvoltatorii afirma ca bancile nu accepta ieftinirea locuintelor. Cum comentati?

Preturile la locuinte nu au scazut destul pentru a dezgheta piata. Cum comentati?
12.04.2010, 23:08 208

Preturile la locuinte au scazut cu circa 40-50% in ultimii doiani, insa in continuare orasul este impanzit de anunturi "devanzare" la balcoanele blocurilor. Cum se apara jucatorii dinpiata? Dezvoltatorii sustin ca nu pot sa reduca preturile subnivelul minim la care s-au inteles cu bancile, care la randul lorspun ca urmaresc interesele deponentilor. In acelasi timpproprietarii de apartamente vechi fac pretul "dupa cum vad peinternet".

"Ce miracole mai asteapta dezvoltatorii? Vor sa mai vandaapartamente cu 10.000 de euro/mp in Primaverii cum faceau odata?Acest lucru nu se va mai intampla. Doar proiectele viabile isi vorputea pastra preturile. Locuintele construite in mijlocul campului,fara utilitati, vor ajunge sa fie vandute caramida cu caramida",spune Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitiiCapital Partners. Mihai Bogza, presedintele Bancpost, sustine cabancile au un interes comun cu dezvoltatorul, acela ca proiectul safie vandut in conditii care sa asigure rambursarea creditului si caexista o anumita flexibilitate in negocieri, dar ca aceasta arelimite.

"In cazurile in care bancile au stabilit un pret minim devanzare, au facut-o ca sa isi protejeze interesele si sa protejezein ultima instanta interesele deponentilor lor. Practic, se asiguraca pretul de vanzare permite rambursarea creditului si a dobanziiaferente." Multi dintre dezvoltatori spun insa ca deja au scazutpreturile pana la limita profitabilitatii.

"Sa nu pierzi a devenit un target in piata actuala. Daca esti pebreak-even te poti considera castigator", spune Ionut Dogaru,country manager al companiei spaniole Grupo Lar, dezvoltatorulproiectelor Natura Residence si Serena din Bucuresti. Spanioliivand apartamentele din Natura, in Baneasa, la 1.600 de euro/mp, iarpe cele din Serena la 1.250-1.300 de euro/mp. "Preturile se discutacu fiecare cumparator in parte. Suntem la limita chiar si cuproiectul Natura, care incepuse bine din punct de vedere financiar,dupa ce a trebuit sa facem eforturi substantiale fata de clientipentru a putea inchide contractele", a mai spus Dogaru. Acesta estecompletat de Daniel Roman, directorul general al firmei TotalConfort, care considera ca "ieftinirea mult asteptata nu va veni,atata timp cat 80% dintre proiecte au fost realizate cu finantarebancara". El considera ca dezvoltatorii scot doar o mica parte dinlocuinte la oferta promotionala pentru a plati ratele la banci, insperanta ca cererea va reveni.

Constructorii afirma ca in prezent pretul mediu de constructiepentru blocuri de apartamente variaza intre 600 si 1.000 deeuro/mp, in timp ce pentru o casa pretul mediu poate ajunge la300-400 euro/mp, niveluri cu 20-30% mai scazute decat anultrecut.

"Preturile de vanzare ar mai putea sa scada teoretic pentru canu au ajuns inca la pretul de cost, care se afla la circa 600-1.000de euro, inclusiv pretul terenului. Cererea va reveni doar atuncicand se va vedea o usoara crestere a economiei. Vor mai lasa lapret doar dezvoltatorii care au credite si au nevoie de bani ca saplateasca creditele", afirma Cristian Erbasu, presedintelePatronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Daca dezvoltatorii au semnate anumite intelegeri in ceea cepriveste pretul de vanzare cu bancile care le-au finantatproiectul, proprietarii de apartamente vechi nu au niciun criteriuclar de stabilire a pretului de vanzare, care ajunge la circa 1.500euro/mp in zone secundare ale Capitalei.

"M-am uitat pe internet la alte anunturi si asa am stabilitpretul", spune Serban D., un barbat care a scos la vanzare unapartament de 40 de metri patrati situat la parterul unui blocconstruit in 1972 in Berceni, pe Soseaua Oltenitei. Pretul: 59.900de euro, adica aproape 1.500 euro/metrul patrat, in conditiile incare costul de constructie al unei locuinte este, potrivitconstructorilor, cuprins intre 600 si 1.000 euro/metrul patrat,bani in care sunt incluse si costurile cu terenul.

"Cam de un an incerc sa il vand, dar nu am avut tot timpul anuntpublicat", spune proprietarul. De altfel, in ultimul an numarultranzactiilor imobiliare a scazut cu aproape 30%, potrivit datelorde la Uniunea Nationala a Notarilor Publici.

In acelasi timp, restantele persoanelor fizice la banci aucrescut cu 160% in intervalul februarie 2009 - februarie 2010, panala 3,5 miliarde de lei (850 mil. euro), potrivit datelor BNR, caurmare a faptului ca, dupa creditele de consum, si imobiliarele auinceput sa dea batai de cap bancilor.

"Este mai rau decat anul trecut. Din fericire eu o duc mai bine,deoarece am o serie de clienti constanti care lucreaza cu mine",spune notarul Ruxandra Pana, prin biroul careia mai putin dejumatate din actele legalizate au la origine tranzactiiimobiliare.

Tranzactii pe care nici dezvoltatorii de locuinte nu le mai facprea des, desi spun ca au scazut preturile foarte mult. Preturi subnivelul profitabilitatii?

"Depinde de fiecare cat este de disperat sau cate probleme arecu banca finantatoare. Preturile terenurilor si ale constructiei aufost mari, iar bancile au cerut semnarea unor contracte deconstructie ferme, de frica unor noi cresteri ale preturilor",spune Ionut Dogaru, country manager al companiei spaniole GrupoLar, dezvoltatorul proiectelor Natura Residence si Serena dinBucuresti. Dar aceste contracte s-au intors impotriva tuturor odatacu debutul crizei.

"Dezvoltatorilor le este greu la nivel psihologic sa acceptepierderi, dupa ce au cumparat terenuri la preturi ridicate si auconstruit mai scump decat acum. Piata nu isi va reveni decat dupace preturile se vor ajusta si se va relua creditarea. O piataimobiliara nu poate fi construita doar cu cash", explicaLionachescu.

Mihai Rohan, presedintele si directorul general al CarpatcementHolding, considera ca nu exista nicio legatura intre scadereapreturilor si revenirea cresterii. "Abia dupa ce isi vor reveniindustria, constructiile, infrastructura, economia in general, vomputea asista la o crestere a cererii de locuinte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO