Eveniment

Prezenţa presei, limitată la dezbaterile pe buget; discuţiile pot fi urmărite pe site

Prezenţa presei, limitată la dezbaterile pe buget; discuţiile pot fi urmărite pe site

Autor: Liviu Dadacus

30.01.2013, 18:12 157

Membrii Comisiilor de buget-finanţe au decis, miercuri, prin vot, ca prezenţa presei la dezbaterile bugetului pe anul 2013 să fie limitată la o oră pe zi - 30 de minute dimineaţă şi 30 de minute după-amiază, toate discuţiile putând fi urmărite pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Decizia a fost luată prin vot, cu 24 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Propunerea ca prezenţa presei să fie limitată a fost avansată de către preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu.

Acesta a propus astfel ca presa să aibă acces în sala de şedinţe miercuri după-amiază, la dezbaterile generale, iar joi, vineri şi sâmbătă câte 30 de minute de dimineaţă şi alte 30 de minute după pauza de prânz, pentru oportunităţi de imagini.

Ruşanu şi-a motivat propunerea prin faptul că parlamentarii stau "înghesuiţi" în sala de şedinţă şi că, pe de altă parte, oricum dezbaterile sunt transmise integral pe site-ul Camerei Deputaţilor.

El a spus că interviurile pe care jurnaliştii le-ar putea solicita miniştrilor vor putea fi făcute pe hol.

Deputaţii Petre Petrescu (PSD), Gheorghe Ialomiţianu (PDL) şi Liliana Mincă (PPDD) au luat cuvântul şi au susţinut că presa trebuie să aibă acces pe toată durata dezbaterilor bugetului, Petre Petrescu subliniind că ar fi pentru prima dată când jurnalişii ar avea un acces limitat la discuţii.

"Niciodată, nici când PDL ne punea pumnul de gât, la Cameră nu am adoptat asemenea măsură. Prezenţa presei e binevenită, oricum bugetul s-a discutat peste tot. Nu există elemente care să conducă către această concluzie că nu e binevenită prezenţa presei. Supuneţi la vot să fie prezentă toată ziua", a spus Petre Petrescu.

La rândul său, Gheorghe Ialomiţianu a spus că prezenţa presei este necesară pentru asigurarea transparenţei discuţiilor pe buget.

"Presa trebuie să rămână în sală. Am cerut transparenţă totală. Nu ne sufocă, suntem pentru prezenţa presei", a spus şi deputatul PPDD Liliana Mincă.

Preşedintele de şedinţă, Dan Radu Ruşanu, a supus la vot propunerea privind limitarea accesului presei, care a întrunit majoritatea voturilor.

"Prezenţa presei rămâne limitată între anumite ore în timpul dezbaterilor, care se vor urmări pe site", a conchis Ruşanu.

El a precizat, de asemenea, în debutul şedinţei, ca regulă de lucru, că amendamentele care nu sunt susţinute de către iniţiatori vor fi considerate respinse, urmând a se relua în plen, propunere care a fost, de asemenea, votată de către membrii comisiilor de buget-finanţe.

În şedinţă s-a căzut de acord, la propunerea lui Dan Radu Şuşanu, care prezidează şedinţa, şi asupra programului de lucru în comisii.

Astfel, miercuri seară vor avea loc prezentarea bugetului şi dezbaterile generale, de la ora 17.00 până la ora 21.00.

Joi şi vineri, programul va începe la ora 9.00 şi se va încheia la ora 21.00, cu o pauză de prânz de la ora 13.00 la ora 14.00.

Sâmbătă, care este şi ultima zi alocată dezbaterilor în comisii, programul va începe la ora 9.30 şi va continua până la epuizarea ordinii de zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO