Eveniment

„Prima casa” pierde clienti: doar 80 de dosare pe zi aprobate in luna mai

Unele agentii imobiliare spun ca solicitarile pentru un credit prin „Prima casa” au scazut de 4 ori fata de toamna trecuta

Unele agentii imobiliare spun ca solicitarile pentru un credit prin „Prima casa” au scazut de 4 ori fata de toamna trecuta

01.06.2010, 23:44 57

Clientii sunt mai reticenti, deoarece situatia economica s-ainrautatit, dar si pentru ca revizuirea programului nu a decursconform asteptarilor si acesta sprijina in continuare tranzactiilecu locuinte vechi.

Totodata, marjele de dobanda au ramas la nivelul din 2009, chiardaca intre timp conditiile s-au imbunatatit simtitor pe pietelefinanciare internationale.

"Cred ca cererea a scazut in primul rand din cauza conditiilorde piata, care ii determina pe oameni sa creada ca nu este momentulpotrivit pentru astfel de investitii. Dar nici programul nu a fostrevizuit si este evident ca ar fi trebuit revizuit pentru a-iincuraja pe oameni sa cumpere locuinte noi", spune Dragos Cabat,managing partner la Financial View.

Unele agentii imobiliare spun chiar ca numarul clientilor carele trece pragul pentru a cumpara o locuinta cu un credit luat prin"Prima casa" a scazut de patru ori fata de toamna trecuta, pentruca multi clienti au un teren in proprietate si asteapta normele deaplicare la creditele pentru constructia de locuinte. In acesttimp, circa trei sferturi din locuintele cumparate prin programsunt apartamente si case vechi.

"Numarul clientilor care vor sa-si cumpere o locuinta cu uncredit luat prin «Prima casa» a scazut in prezent la 25% comparativcu toamna anului trecut. Au aparut normele generale de aplicare aprogramului, dar multe banci nu au definitivat inca normele internede aplicare pentru locuintele noi si sunt clienti care asteaptarezolvarea acestei situatii", comenteaza Valentin Stamate, brokerimobiliar in cadrul agentiei Activ Imob din Bucuresti.

Bancherii confirma scaderea cererii, dar spun ca e prea devremepentru a sti daca e vorba de inrautatirea sentimentuluiconsumatorilor sau pur si simplu de faptul ca cererea a atins dejao limita. "Cererea a scazut in ultima vreme, dar nu stiu daca seleaga de inrautatirea perspectivelor clientilor sau pur si simplude o plafonare a cererii", a declarat Lucian Cojocaru, directorulcomercial al retelei BRD.

De la sfarsitul lui aprilie si pana pe 18 mai 2010, Fondul deGarantare a aprobat circa o mie de dosare de credit, ceea ceinseamna o medie zilnica de 80 de dosare, comparativ cu 120 dedosare pe zi in primele luni din 2010. In octombrie anul trecut,numarul dosarelor primite zilnic de Fond ajungea la 200.

Fondul a aprobat, dupa startul celei de-a doua etape aprogramului "Prima casa", putin peste 1.900 de dosare in valoare de78,8 milioane de euro, potrivit datelor oficiale. Pana la sfarsitullunii aprilie, fusesera aprobate 850 de dosare cu o valoare agarantiilor de 36 de milioane de euro. Exista insa banci care spunca de la lansarea celei de-a doua etape a programului auinregistrat o crestere a cererii de credite garantate de stat."Cererea a crescut aproximativ de patru ori de la debutul etapei adoua. Avem cateva zeci de dosare aprobate. Cele mai multe suntpreaprobari, clientul urmand sa gaseasca

imobilul si sa revina cu documentatia finala", potrivit luiMihai Simionescu, manager departament credite garantate laRaiffeisen Bank.

Chiar daca in majoritatea cazurilor cererea a scazut, bancheriispun ca "Prima casa" ramane principalul motor de crestere acreditului ipotecar. Soldul creditelor pentru locuinte ajungea lasfarsitul lunii martie la 6,11 miliarde de euro, fiind in cresterecu 18,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In aceeasiperioada, creditul de consum s-a contractat cu aproximativ 4%, panala 71,2 miliarde de lei (17,2 mld. euro).

"Programul ramane principalul canal de crestere a creditelorimobiliare. La BRD avem peste 850 de dosare aprobate sau indiferite stadii ale procesului de acordare in a doua parte aprogramului, valoarea medie a unui credit fiind de circa 42.000 deeuro", a spus Cojocaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO