Eveniment

La ce preturi s-au vandut apartamentele din Bucuresti in ultima luna: de la 46.000 la 600.000 de euro

Prima casa se modifica intr-o luna. Ce parere aveti?
13.01.2010, 23:22 105

Pe site-urile de anunturi imobiliare au inceput sa seinmulteasca anunturile de "cumparare" a unor apartamente vechi caresa se incadreze ca pret in programul guvernamental "Prima casa",dupa ce preturile au scazut cu aproape 50% in ultimii doi ani sidezvoltatorii fac presiuni asupra Guvernului pentru a directionagarantiile doar catre achizitia de locuinte noi.

"Apartament 2 camere cumparam, tineri casatoriti, decomandat,etaj intermediar, in sectorul 4 sau 6, plata prin credit (prinprogramul prima casa - dosar aprobat), exclus intermediari", searata intr-un anunt publicat pe un site de profil.

"Eu nu am putut aplica pana acum, iar aceasta este ultima lunacand as putea cumpara prin «Prima casa» in actualele conditii. Asvrea sa cumpar o locuinta veche, ca este mai ieftina, iar acestprogram ma ajuta ca avansul, dar si dobanda sunt mai mici. Am fostla banca sa depun dosarul si sper sa ma incadrez pana la 15februarie. De aia am si dat anunt. Voi contacta si o agentie", adeclarat Catalin T., 34 de ani, care lucreaza in IT si a dat unanunt prin care se arata dispus sa plateasca maxim 60.000 de europentru un apartament cu doua camere, confort 1, intabulat, in zonaTitan Policlinica.

Pana in prezent, Fondul National de Garantare (FNGCIMM) aaprobat peste 12.000 de dosare prin "Prima casa" cu o valoaretotala de peste 500 de milioane de euro, respectiv mai mult dejumatate din plafonul initial propus.

Reprezentantii FNGCIMM au anuntat ieri ca pot fi emise garantii"in conditiile normelor de implementare a programului Prima casa invigoare" doar pentru contractele sau ante-contractele care au fostsau vor fi incheiate pana la 15 februarie inclusiv.

O serie de dezvoltatori imobiliari sustin directionareagarantiilor catre locuintele noi, motivand ca doar astfel poate fistimulat sectorul constructiilor si mai departe economia, in timpce o serie de agentii imobiliare sustin ca o astfel de masura arputea bloca piata tranzactiilor si mai mult.

Pana la 1.000 euro/mp

Preturile apartamentelor vechi, a caror garantare prin "Primacasa" ar putea fi exclusa de la 15 februarie, au scazut in ultimiidoi ani de la o medie de 2.000-2.100 euro/ metrul patrat pana injurul valorii de 1.100 euro/metrul patrat.

Informatiile oferite de agentiile imobiliare arata ca in ultimaluna preturile au ajuns pana inspre pragul de 1.000 de euro si inzone precum Titulescu, considerate semi-centrale, unde unapartament cu trei camere si 75 de metri patrati utili a fosttranzactionat pentru 79.000 de euro, potrivit firmei ColdwellBanker. De la demararea programului "Prima casa" scadereapreturilor la apartamentele cu un pret mai mic de 60.000-70.000 deeuro a fost atenuata.

Cu toate acestea, pe fondul unui prim semestru economic anuntatdificil, majoritatea consultantilor imobiliari intervievati de ZFla inceputul anului apreciau ca preturile apartamentelor vechi arputea continua sa scada in primele sase luni.

Bancile in schimb continua sa aprobe credite prin programul"Prima casa", iar reprezentantii Bancii Transilvania au anuntat inaceasta saptamana ca au epuizat plafonul de imprumuturi garantateobtinut initial, in valoare de 27 de milioane de euro, urmand saceara aprobarea unor garantii noi de 10 milioane de euro.

Cele mai multe credite prin "Prima casa" au fost acordate insade catre BCR si BRD, cele mai mari banci de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO