Eveniment

Pentru prima dată, un român a fost invitatul celebrei rubrici din Financial Times ”Lunch with the Financial Times”: Codruţa Kovesi. FT: A îndrăznit cineva să încerce să vă mituiască cât aţi fost în funcţie? ”Nu. Sunt atât de multe mituri legate de mine că nici nu au încercat”

Pentru prima dată, un român a fost invitatul celebrei...

Autor: Ştefan Stan

25.05.2019, 23:00 28132

Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, şi cea care are prima şansă să ajungă procuror-şef european, este primul român invitat în celebra rubrică ”Lunch with the FT” a Financial Times. 

La Bucureşti a venit personal Alec Russell, editorul FT Weekend. Jurnalistul Financial Times povesteşte interviul cu celebrul procuror român, de când a fost stabilit şi până la micile detalii ale întâlnirii. Spre exemplu, jurnalistul FT povesteşte cum a primit un mesaj de la Codruţa Kovesi cu câteva zile înainte de interviu, în care procurorul îl întreba dacă poate vorbi, pentru că are o problemă. ”Câteva momente mai târziu, aud vocea plină de încredere care a ghidat atât de multe condamnări în România în ultimii ani. Laura Codruţa Kovesi este îngrijorată că dacă rămânem la protocolul FT prin care le cerem invitaţilor să aleagă restaurantul, inamicii ei vor considera că a încălcat legea prin promovarea unui interes de afaceri”. 

Întrebată dacă în general corupţia e o problemă care ţine de individ sau de societate, Kovesi a spus că este dificil de răspuns. ”Cred că ţine de ambele. Deşi în fiecare an avem tot mai multe condamnări, corupţia încă există. Nu cred că este o problemă a întregii societăţi. Este de asemenea o problemă individuală care ţine de mentalitate”. Kovesi a citat apoi un primar care a fost prins cu luare de mită şi totuşi a fost reales. ”Un jurnalist a întrebat cetăţenii: de ce aţi votat pentru el? Răspunsurile au fost fascinante. Cineva a spus: a luat mită, dar nu la fel de mult care restul. Sau că a luat mită, dar a şi construit un parc frumos. Asta arată mentalitatea oamenilor”, spune Kovesi. 

Ea a adăugat că avem nevoie de educaţie anti-corupţie. ”Am fost surprinsă când am vorbit cu studenţii şi le-am zis că dacă vor să treacă un examen şi le dau bani profesorilor, este o încălcare a legii. Nu ştiau asta, e o lipsă de educaţie”. 

Jurnalistul FT a întrebat-o pe Kovesi direct dacă a încercat cineva să o mituiască cât era în funcţie. ”Nu. Sunt atât de multe mituri legate de mine că nici nu au încercat”. 

”Am doar puţini prieteni, dar multe cunoştinţe. Poţi întâlni pe cineva de 10 ori şi apoi să aibă probleme cu legea. Este problema lui, nu a mea. Indiferent dacă acel caz este în mâinile mele sau ale colegilor mei, trebuie investigat şi acuzat”, a spus Kovesi. 

Jurnalistul FT i-a dat lui Kovesi o copie a scrisorii trimsie de Tudorel Toader către Financial Times în urmă cu două luni, în care era acuzată direct de abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. ”Trebuie să spun că nimeni nu e prefect. Sunt sigură că am făcut greşeli, chiar şi eu am greşit, dar nu am încălcat legea. Nu am comis nicio acţiune disciplinară. Oricine a făcut asta trebuie pedepsit” 

Când a adus vorba de preşedintele PSD Liviu Dragnea şi de dosarele pe care acesta le are pe numele lui, jurnalistul FT povesteşte că Kovesi a refuzat ăs comenteze legat de el, dar că a adăugat că ”lucrurile rele nu pot fi făcute de o singură persoană”. ”Mulţi au fost implicaţi în atacurile împotriva sistemului judiciar. În toată cariera mea nu am avut nicio investigaţie disciplinară, în timp ce anul trecut am avut 4. E o coincidenţă? Totuşi, un singur om nu poate face toate aceste lucruri”, a spus ea. 

Cel puţin în ultimii 20 de ani, niciun român nu a fost personaj în FT de weekend, o rubrică unde au fost unii dintre cei mai puternici oameni din lume, din politică, sport şi business. 

Nota de plată la restaurant a fost în total de 271 de lei, şi împreună au mâncat ciorbă de cartofi şi ciorbă de pui, salată Aubergine, spaghetti cu zucchini, aubergine şi roşii cherry, cotlet de porc prăşit, şniţel de pui, cartofi piure, cartofi prăjiţi, vin Cepoari Cramposie Selectionata, apa minerală şi plată Bucovina, espresso şi o ţuică de prune 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO