Eveniment

Prima finală europeană găzduită de România. 200 de milioane de euro a cheltuit România pentru a fi o singură zi pe harta mondială a fotbalului. Merită?

Prima finală europeană găzduită de România. 200 de milioane de euro a cheltuit România pentru a fi o singură zi pe harta mondială a fotbalului. Merită?
09.05.2012, 00:08 6057

În câteva ore se va da startul celei mai mari competiţii sportive organizată vreodată în România, finala Europa League fiind primul test major prin care trece piaţa locală pentru a dovedi că poate organiza un eveniment de astfel de dimensiuni.

Miza este uriaşă pentru că România deja a pus pe masă 200 de milioane de euro pentru a construi un stadion de 55.000 de locuri, Arena Naţională, dar încasările din acest eveniment abia dacă ajung la 30 mil. euro.

Biletele sunt toate vândute, fanii spanioli deja au luat cu asalt Centrul Vechi din Bucureşti, camerele de hotel sunt închiriate, vânzătorii de bere îşi freacă mâinile de bucurie, dar toate acestea nu aduc decât încasări de câteva zeci de milioane de euro pentru că spaniolii sunt turişti chibzuiţi şi mai ales loviţi de criză, venind dintr-o economie în care unu din doi tineri nu îşi găseşte un loc muncă.

"Nu este bine deloc. Tinerii spanioli în­cep să plece pe unde pot. În Brazilia la construcţii, în Norvegia sau Danemarca unde îşi pot găsi locuri de muncă în industria petrolieră. Cei care nu reuşesc să plece rămân cu părinţii. Nu este deloc o situaţie plăcută să ai 30 de ani şi să stai cu ai tăi. Nimeni de vârsta mea nu a mai trecut prin astfel de vremuri şi doare tare. Nu contează însă ce se întâmplă, criză sau nu, siesta se face. Şi apoi fiesta", spunea ieri un tânăr spaniol, suporter al Athletic Bilbao. Pe pofta de fiesta a celor circa 30.000 de iberici care vor sosi la Bucureşti se bazează şi toţi jucătorii locali din industria turismului.

Deşi efortul făcut de România pentru a ajunge să organizeze o astfel de competiţie este uriaş, şansele ca banii să se întoarcă în economie în anii următori depind în mare măsură de modul în care va decurge finala din această seară.

În total, 45 de curse charter au fost confirmate pentru aterizarea pe aeroportul Otopeni, aproape toate cele 11.000 de camere ale hotelurilor din Capitală sunt luate, terasele din Centrul Vechi au oferte în spaniolă şi steaguri mari puse la intrare, toate pentru a-i atrage pe cei care vor participa la ceea ce se poate numi "Olimpiada Bucureştiului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO