Eveniment

Prima reacţie de schimbare a mecanismului de achiziţii publice: Ministrul sănătăţii a anunţat ieri că unele biocide vor fi achiziţionate la nivel centralizat, nu de spitale. ZF a pus problema achiziţiilor centralizate de ani buni

ZF a scris chiar ieri despre necesitatea achiziţiilor centralizate în sănătate

ZF a scris chiar ieri despre necesitatea achiziţiilor centralizate în sănătate

Autor: Andreea Traicu

26.05.2016, 00:05 295
Unele biocide vor fi achiziţionate la nivel centralizat, nu de fiecare spital în parte, aceasta fiind una din măsurile pe care noul ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că le va lua pentru a rezolva problema dezinfectanţilor.

„Ce vom face pentru biocide este un caiet de sarcini comun care va fi publicat de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) şi care va trebui folosit de toată lumea, de toate spitalele. Avem în cadrul Ministerului Sănătăţii o unitate de care suntem foarte mândri şi anume Unitatea de Achiziţii Publice Centra­lizate. UAPC are câteva medicamente, în momentul acesta achiziţionează public centralizat câteva medicamente şi câteva echipamente medicale. În săptă­mâ­nile şi lunile care urmează vom extinde această listă în mod semni­ficativ. Biocidele sunt de asemenea pe lista noastră de analiză“, a declarat  Voiculescu la o conferinţă de presă.

Astfel, „unele biocide vor fi achiziţionate la nivel centralizat deci nu vom mai avea contracte făcute la nivelul fiecărui spital. Pentru spitalele care nu sunt în proprietatea ministerului Sănătăţii vom putea să reglementăm anumite lucruri prin acest caiet de sarcini“, a mai spus Voiculescu.

De asemenea, ministrul a anunţat că Inspecţia Sanitară de Stat pregăteşte o acţiune de control încrucişat la nivel naţional. „Infecţiile nosocomiale pun în pericol viaţa pacienţilor, pun în pericol şi viaţa personalului medical şi modul în care ei pot să-şi exercite meseria nobilă pe care şi-au ales-o. Avem aici câteva mă­suri imediate şi un plan naţional de pre­venire şi control al infecţiilor noso­co­miale. Testele ne vor arăta dacă dezin­fectanţii folosiţi îşi fac treaba şi ne vor da un indiciu asupra modului în care pro­ce­durile de igienizare sunt res­pec­tate în spitale“, a mai declarat ministrul Sănătăţii. Potrivit ministrului, prima măsură din planul naţional de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale este o schimbare în contractele de management.

„În acest moment, subraportarea infecţiilor nosocomiale este, după cum ştiţi, încurajată. Practic, managerii care raportează infecţii nosocomiale sunt penalizaţi. Avem o problemă de personal pe care, din păcate, nu o să o putem rezolva imediat şi, după cum ştiţi, omul sfinţeşte locul. Ne lipsesc epidemiologi, microbiologi, infecţio­nişti. Va trebui să luăm măsuri pentru trainuirea personalului actual şi, de asemenea, pentru încurajarea rezidenţilor să meargă către aceste specialităţi, care ne sunt necesare acum, dar ne vor fi necesare pentru mult timp de acum încolo. Laboratoarele spitalelor au nevoie de investiţii“, a spus Voiculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO