Eveniment

Primăria Capitalei va acorda un ajutor lunar de 500 de lei persoanelor cu dizabilităţi din Bucureşti

Primăria Capitalei va acorda un ajutor lunar de 500 de...

Autor: Mediafax

30.08.2017, 13:05 11216

Consiliul General al Capitalei a decis în şedinţa din 30 august acordarea unui ajutor financiar în valoare de 500 de lei, lunar, persoanelor cu handicap care locuiesc în Bucureşti, suma fiind considerată sprijin pentru integrarea socială.

Condiţia pentru a beneficia de acest ajutor este ca persoana respectivă să aibă domiciliul sau reşedinţa în Capitală, certificatul de încadrare în grad de handicap să fie emis de către una dintre Comisiile de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de la nivelul sectoarelor Capitalei, iar beneficiarul să aibă plătite toate taxele către bugetul de stat.

Nu vor beneficia de acest ajutor persoanele cu handicap aflate în îngrijirea centrelor rezidenţiale publice, cele care realizează venituri şi se află în îngrijirea unui asistent personal profesionist, sau cele care sunt reţinute sau condamnate definitiv la pedeapsa cu închisoarea, pe perioada reţinerii sau detenţiei.

Proiectul a fost adoptat cu 23 de voturi pentru, 3 abţineri şi 15 voturi împotrivă. Consilierii USR şi PNL au criticat acest proiect şi au precizat că nu este normal ca municipalitatea să dea atâţia bani persoanelor cu dizabilităţi, ci ar trebui ca această sumă să fie folosită pentru a dezvolta infrastructura locală şi să sprijine angajarea acestor oameni, astfel încât să îi ajute pe termen lung.

„Nu mai aruncaţi în populaţie cu bani! Nu mi se pare normal să blocăm o sumă atât de mare. Cu banii aceştia ar putea fi făcute foarte multe investiţii care să îi ajute pe oamenii cu dizabilităţi să se deplaseze mai uşor prin Bucureşti”, a reproşat consilierul PNL, Ciprian Ciucu.

În Capitală erau înregistraţi la începutul acestui an peste 57.800 de adulţi cu handicap, dintre care aproximativ 600 nu se aflau în îngrijirea unei instituţii publice. În cazul în care toate aceste persoane ar primi acest stimulent financiar, Primăria Capitalei ar urma să plătească, anual, peste 343 de milioane de lei anual.

„Vă mulţumim mult pentru ajutorul acordat. Orice ajutor pe care ni-l aacordaţi este bine-venit. În momentul în care o persoană cu handicap apare într-o familie, nici acesta nu poate munci şi nici membrii familiei nu îşi mai pot desfăşura munca la fel, pentru că trebuie să se ocupe de îngrijirea acestuia”, a declarat în faţa consilierilor CGMB Mohamad Abedin, reprezentant al unei asociaţii a persoanelor cu dizabilităţi.

Luna trecută, CGMB a decis ca primăria să acorde un ajutor financiar lunar pentru copiii cu handicap care au domiciliul în Bucureşti, în cuantum de 1.000 de lei, lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO