Eveniment

Primăria Generală a Bucureştiului şi-a bugetat în 2018 venituri de 5,7 mld. lei, un plus de 46% faţă de anul trecut

Primăria Generală a Bucureştiului şi-a bugetat în...

Autor: Iulian Anghel

21.02.2018, 00:05 411

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a pus în proiectul de buget pentru 2018 venituri de 5,7 miliarde de lei, deşi cu două luni în urmă primarul general Gabriela Firea se plângea că reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va seca bugetul instituţiei, lucru foarte adevărat.

Opoziţia contestă bugetul, iar consilierii PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor vota împotriva lui, a anunţat ieri preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi: „Este o fantezie, o minciună cu alocări mult umflate, făcute din pix, care nu au niciun fel de bază reală“.

Bugetul propriu de venituri al Municipiului Bucureşti este, anul acesta, potrivit proiectului de buget pe 2018, de 5,7 miliarde de lei la venituri – un plus de 46% faţă de veniturile de 3,9 mld. lei din 2017. La cheltuieli el este de 6,2 miliarde de lei.

Politica de supraevaluare a veniturilor este veche în Primăria Generală a Bucureştiului, iar consilierii opoziţiei au explicat în trecut că un buget „mai mare“ pe hârtie permite „jonglerii“ – aloci iniţial bani pentru ceva, de pildă, justificând că sunt sume suficiente pentru toată lumea, iar când banii nu vin, tai din proiectele care nu sunt urgente, pe motiv că nu sunt bani.

Anul trecut, de exemplu, proiectul de buget anticipa venituri pentru Primăria Generală de 5 miliarde de lei, pentru ca, la final, veniturile reale să fie cu 1,1 miliarde de lei mai mici. Anul acesta veniturile programate în proiectul de buget sunt şi mai mari, de 5,7 miliarde de lei. Doar că, înainte de a alcătui bugetul, reprezentanţii Primăriei Generale s-au plâns că reducerea impozitului pe venitul salarial de la 16% la 10% va însemna o scădere de venituri de sute de milioane de lei - explicabil pentru că 71,5% din veniturile din impozit merg la bugetul local. Anul trecut, din 3,9 miliarde de lei venitul propriu al Primăriei Generale, 3,7 miliarde de lei au venit din această sursă. Matematic, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% (minus 37%) ar însemna o reducere de venit la Primărie, din această sursă, cu 1,3 miliarde de lei. Doar că în proiectul de buget pentru 2018 veniturile preconizate din impozitul pe venit sunt de 3,5 miliarde de lei, adică un minus de doar 5,4% faţă de anul 2017.

Cristian Buşoi: „Anul 2017 s-a încheiat cu venituri şi cheltuieli de 3,9 miliarde de lei. Or, doamna primar Firea propune pentru anul 2018, un buget de 5,7 miliarde de lei. Este fantezistă această creştere, nu are nicio bază reală. La partea de cheltuieli propune 6,2 miliarde de lei. Doamna Firea ne spune că de la bugetul de stat va primi subvenţii de 8 ori mai mult decât în 2017 şi că primăria va recupera din cheltuieli de judecată de peste 100 de ori mai mult decât a recuperat în 2017. Este o minciună care se livrează bucureştenilor. În primul rând din acest motiv PNL va vota împotriva bugetului pentru 2018“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO