Eveniment

Primariile din Bucuresti in pericol sa piarda banii de la UE pentru ca nu au proiecte

01.06.2010, 23:06 34

Regiunea Bucuresti-Ilfov care a contractat proiecte pentru 30mil. euro de la UE pana la sfarsitul lunii mai, este in urma lanumarul de dosare depuse de autoritatile locale, situatie care afacut ca reprezentantii Comisiei Europene sa propuna o realocare abanilor catre alte regiuni.

Primaria Capitalei, care poate sa atraga fonduri europene pentrureabilitarea drumurilor sau pentru infrastructura sociala,functioneaza pe un deficit de aproape 300 mil. euro si mizeaza peimprumuturile externe pentru sustinerea chletuielilor, nu mai putinde 240 mil. euro ar urma sa fie contractati in acest an demunicipalitate, potrivit proiectului de lege.

"Autoritatile publice din Capitala au mers mai greu in ceea cepriveste accesarea fondurilor europene. Avem o ramanere in urma lanumarul de proiecte depuse, ceea ce a facut ca reprezentantiiComisiei Europene sa puna in discutie redistribuirea acestorfonduri catre alte regiuni. (...) In urma discutiilor, primariileau inceput sa se miste si sa depuna proiecte, astfel incat baniialocati regiunii Bucuresti-Ilfov nu vor fi redistribuiti", aprecizat a spus Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale siTurismului.

Intrebata de ce primariile din Capitala nu s-au inghesuit sadepuna proiecte, Udrea a spus : «probabil ca au suficienti banipentru investitii». Contactati, reprezentantii Primariei Capitaleinu au raspuns pana la inchiderea editiei la solicitarea ZF.

Pe de alta parte, Dan Nicula, directorul Agentiei pentruDezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov spune ca discutia cu ComisiaEuropeana a avut loc in urma cu sase luni, iar intarzierile au fostrecuperate. "Avem proiecte depuse de autoritati care sunt inevaluare. De exemplu, pentru poli urbani de crestere, apel deproiecte lansat in martie am primit pana in acest moment sapteproiecte de la autoritatile din comuna Pantelimon, Bragadiru,Voluntari, primaria orasului Buftea, Primaria Otopeni, iar dincapitala sectoarele 2 si 6 .»

Majoritatea proiectelor depuse pentru banii europeni in regiuneaBucuresti-Ilfov provin din judetul Ilfov.

Pentru perioada 2007-2013, primariile, consiliile judetene simicrointreprinderile din regiunea Bucuresti-Ilfov au la dispozitiefonduri europene de peste 350 de milioane de euro. Cu aceste sume,Primaria Capitalei, primariile din cele sase sectoare aleBucurestiului si cele din orasele din judetul Ilfov pot sareabiliteze strazi, sa construiasca statii pentru mijloacele detransport public, sa extinda sau sa modernizeze reteaua liniilor detramvai si troleibuz, precum si sa construiasca culoare specialepentru mijloacele de transport in comun, sa restaureze monumenteleistorice sau sa renoveze cladirile degradate.

"Capitala s-a miscat putin mai greu la proiectele depuse pentruca exista probleme legate de identificarea proprietatii, estenevoie de o perioada mai lunga pentru intocmirea studiilor defezabilitate", precizeaza Dan Nicula.

In Bucuresti, cel mai bine stau sectoarele 2 si 6 care au depusproiecte de anvergura in zonele Baicului, Drumul Taberei siMilitari.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat la inceputulacestui an ca va aloca fonduri pentru reabilitarea a patrumonumente istorice, documentatia fiind depusa in luna decembrie2009. Valoarea totala a lucrarilor este de 18,3 milioane de euro,din care sumele nerambursabile insumeaza 14,1 milioane de euro. Inaceslasi timp, Primaria Capitalei in colaborare cu ConsiliulJudetean Ilfov vor derula un proiect care sa doteze centrele pentrusituatii de urgenta cu ambulante, echipaje de descarcerare siautospeciale, in valoare de 9 milioane de euro.

Pentru regiunea Bucuresti-Ilfov sunt depuse 287 de proiecte cu ovaloare de circa 450 mil. euro.

Ministrul Elena Udrea a precizat ca la nivelul programuluiregional, obiectivele pentru acest an sunt de a atinge cifra de 3mld. de euro pentru contractele semnate si de a realiza plati depeste 300 milioane de euro.

Potrivit datelor ministerului, la 31 mai 2010 pe cinci axeprioritare ale programului (urban, transport, social, mediu deafaceri şi turism) erau depuse 4.538 de proiecte cu o valoaretotală de 11 miliarde de euro.

Dintre acestea, 810 proiecte, in valoare de 2,1 miliarde deeuro, erau aprobate, iar 611, de 1,87 miliarde euro, suntcontractate.

Programul pentru dezvoltare regionala are cel mai ridicat gradde absorbtie dintre toate programele structurale, respectiv 16,6%la sfarsitul lunii aprilie, cu plati efectuate catre beneficiari decirca 300 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO