Eveniment

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, despre sirenele de alarmare în caz de dezastru: Un mijloc primitiv, doar derutezi oamenii

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, despre sirenele de...

Autor: Adriana Mit, Mediafax

18.09.2017, 20:17 120

Primarul Timişoarei a afirmat, luni, la finalul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la care a participat şi premierul Mihai Tudose, că sistemele de alarmare în caz de dezastru nu au niciun efect în cazul unei situaţii ca cea de duminică.

“Este o problemă generală în România. La astfel de evenimente degeaba tragi sirena, doar derutezi lumea. Este un mijloc primitiv care a funcţionat când nu existau altfel de sisteme. Ar trebui ca cetăţenii să primească pe SMS, cu o alertă care să le spună clar că nu este o alertă de la un prieten, ci este unul special, un mesaj în care să se spune că urmează să se întâmple, unde, când şi ce trebuie să se facă. Am primit la ora 15.07 o avertizare de cod galben, se vorbea despre vânt la viteze de 55-60 kilometri pe oră, pe alocuri cu intensificări la 70 de kilometri pe oră. După vreo 20 de minute s-a comunicat, dar mie nu mi-a mai intrat, dar ştiu că s-a comunicat că e cod portocaliu, însă nu există acel sistem de a a transmite alerta la cetăţean”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei a precizat că a discutat cu premierul Mihai Tudose şi despre capacitatea Enel, la nivelul judeţului Timiş fiind aproximativ 150 de localităţi fără curent electric, luni, precizând că reprezentanţii companiei nu au făcut investiţii.

“Eu am punctat că nu e vorba despre liderii locali Enel, cei locali sunt oameni care îşi fac treaba, cu care cooperăm foarte bine. Enel nu a făcut în termen de investiţii ceea ce ar fi trebuit să facă şi asta explică incapacitatea companiei de a remedia rapid defecţiunile şi, pe deasupra, multele întreruperi care au loc în municipiul Timişoara. Nu suntem pe vârf de munte, avem iluminatul întrerupt în fiecare seară în oraş”, a afirmat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timişoarei, este de aşteptat ca în anii următori să aibă loc “astfel de provocări ale naturii, în urma schimbărilor climaterice s-ar putea să ne confruntăm cu alte calamităţi cu care nu am fost obişnuiţi”, astfel că autorităţile trebuie să se pregătească pentru a face faţă cu bine.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, duminică, în judeţul Timiş, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaş, după ce un copac a picat peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timişoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce maşina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului.

Poarta de intrare în Timişoara a fost construită în 1980 şi reabilitată de municipalitate în urmă cu doi ani, primăria plătind peste 50.000 de euro pentru lucrările executate de o firmă privată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO