Eveniment

Primele date despre bugetul de stat în 2020: Creşterea datoriei publice la 45% din PIB şi un deficit de 3,6% din PIB

Primele date despre bugetul de stat în 2020: Creşterea...

Autor: Răzvan Botea

10.12.2019, 21:37 1431

Primele date despre bugetul de stat pentru anul 2020 arată o plafonare a cheltuielilor bugetului de stat la 371,5 mld. lei şi un deficit cash de 3,6% din PIB, se arată într-un proiect de lege pentru aprobarea unor plafoane fiscal-bugetare pe anul 2020, publicat de Finanţe marţi.

De asemenea, plafonul pentru cheltuieli de personal (salarii) este de 109,7 mld. lei, iar plafonul pentru bugetul asigurărilor sociale de stat (buget care include şi pensiile, mai puţin „pensiile speciale”) este de 87,5 mld. lei.

 Proiectul de act normativ mai arată că bugetul va fi construit pe o creştere economică în jurul valorii de 4% în 2020, în condiţiile în care majoritatea instituţiilor financiare interne şi externe anticipează o încetinire a ritmului de creştere din statele Europei Centrale şi de Est.

„Mediul extern, în special pentru zona Euro, vizează pentru anul 2020 o dinamică economică similară celei din 2019, ceea ce reprezintă un stimul moderat pentru exporturile româneşti. Evoluţia nefavorabilă a industriei din anul 2019 a afectat sectoarele integrate în lanţurile europene de producţie şi se înregistrează nu doar o scădere a producţiei, cât şi a numărului de angajaţi în industrie inclusiv în Romania unde, însă, această evoluţie a fost mai mult decât compensată de creşterile din servicii şi construcţii. Toate aceste elemente confirmă necesitatea menţinerii echilibrelor economice interne în limite adecvate, dar şi a diminuării incertitudinii asociate politicilor implementate”, se arată în proiectul publicat de Finanţe.

Plafonul propus pentru nivelul datoriei publice ca pondere în PIB este de 40% pentru anul 2019, urmând ca în anul 2020 datoria guvernamentală să ajungă la 45% din PIB.

„Pentru anul 2020, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 45%, luând în considerare  eventualele evoluţii sub aşteptări atât ale indicatorilor macroeconomici, cât şi ale pieţelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2020”, se mai arată în propunerea de act normativ.

Deficitul bugetar cash este estimat la 3,6% din PIB în 2020 şi cheltuielile de personal sunt estimate la 9,7% din PIB. Pentru anul 2021, guvernul estimează un deficit de 3,34% din PIB şi cheltuieli de personal de 9,4% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO