Eveniment

Primele padurarilor si bancherilor de la final de an au sfidat criza

Primele padurarilor si bancherilor de la final de an au sfidat criza
04.02.2010, 23:22 194

Veniturile salariale din cateva industrii au sfidat criza si aucrescut puternic in luna decembrie a anului trecut, desi in ultimajumatate de an analistii, companiile si autoritatile au afisat unsentiment foarte pesimist cu privire la evolutia economiei.

Cel mai puternic au crescut in luna decembrie a anului trecutveniturile angajatilor din silvicultura, care s-au apreciat cu 41%,fata de noiembrie, potrivit datelor de la Institutul National deStatistica (INS), pana la un castig salarial mediu net de 1.603lei.

Pe locurile urmatoare in topul cresterilor de venituri se aflaangajatii din farma si telecomunicatii (+33%), cei din asigurari(+22%) si cei din banci (+20%).

"S-au dat intr-adevar bonusuri semnificative, atat in mediulprivat, cat si la stat. Acest lucru inseamna ca firmele inca isipermit, iar situatia nu este atat de rea, ca nu e dezastru ineconomie. Este de asemenea posibil ca pe final de an lucrurile sase fi miscat mai bine, iar companiile sa-si fi permis mai mult",spune Nicolaie Chidesciuc, economist-sef al ING Bank.

In decembrie se acorda in mod traditional prime de sarbatori, al13-lea salariu si anumite bonusuri, insa cresterile din decembrie2009 sunt surprinzatoare in conditiile in care majoritateacompaniilor au acuzat scaderea vanzarilor si probleme mari de cashanul trecut. Mai mult decat atat, mediul privat si-a ajustatputernic efectivele de personal, disponibilizand zeci de mii deoameni si anuntand ca ingheata sau chiar va scadea salariile.

Ruxandra Stoian, partener si director servicii de consultanta inresurse umane in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), spune cadecembrie este luna preferata pentru plata unor recompense anuale,cum ar fi al 13-lea salariu.

"In sectorul financiar, de pilda, conform studiului salarialPayWell, 65% din companii ofera astfel de recompense, cum ar fi al13-lea salariu la finalul anului."

Ea remarca faptul ca desi in acest an au existat constrangeribugetare deosebite, foarte putine companii au recurs la reducereavalorii sau la eliminarea lor, aceste compensatii fiind, de obicei,prevazute in contractele colective de munca, deci obligatoriipentru angajator. "Totusi, daca facem o comparatie cu lunadecembrie 2008, cand incepusera deja masurile de reduceri decosturi, se observa o usoara scadere a castigului salarial", afirmaStoian.

La nivelul intregii economii, salariul mediu net a crescut cu 8%fata de noiembrie, pana la 1.477 lei (350 de euro), insa caevolutie anuala a intrat in teritoriu negativ, scazand cu 0,8% fatade decembrie 2008.

"Este o tendinta clar descendenta pe final de an, insa totvorbim de cresteri semnificative in decembrie. Acest lucru insa nuinseamna ca este ultima rata anuala negativa. Salariile vor ramanein teritoriu negativ in prima jumatate a anului, urmand sa reintrein zona pozitiva din semestrul al doilea", explica economistul-sefal ING Bank.

Specialistii spun ca domeniile in care s-au inregistrat celemai mari cresteri salariale sunt si cele care nu au fost foarteputernic afectate din punct de vedere financiar si au reusit sa isiconserve o marja, desi mai redusa, a profitabilitatii.

De asemenea, sistemul bancar a reusit sa se mentina pe profitanul trecut, dar castigul net cumulat a fost circa 800 mil. lei, deaproape sase ori mai mic decat castigul record de 4,4 mld. lei din2008, multi jucatori mijlocii si mici inregistrand pierderi pestandardele locale de contabilitate.

Bancherii sunt cel mai bine platiti salariati din economie, cuun castig lunar net de 4.111 lei (980 de euro), in timp ce inhoteluri si restaurante se inregistreaza cele mai mici salarii -810 lei (192 de euro).

"Si in 2009 in BRD am continuat sa acordam bonusuri si primepentru a ne recompensa angajatii. De exemplu, in decembrie amacordat prima de ziua bancii", spune Adela Jansen, directorexecutiv de resurse umane al BRD Groupe Societe-Generale, carenumara aproximativ 8.500 de salariati in Romania, fara filiale.

Pe locul intai la cresteri salariale se afla angajatii dinsilvicultura, cu un plus de 41% la venituri in decembrie. Romsilvaeste detinuta de stat si este unul din cei mai mari angajatori dineconomie, care a incheiat anul trecut cu aproape 20.000 desalariati, cu 900 mai putini decat la sfarsitul lui 2008. Romsilvaisi bugetase anul trecut un profit brut de 50 mil. lei (11,6 mil.euro), in conditiile unei cifre de afaceri 1,15 mld. lei (0,3 mld.euro). Reprezentantii Romsilva nu au putu fi contactati pentrucomentarii.

Plus 10% si in administratie

Surprinzatoare este si evolutia castigurilor din zona bugetara,unde era de asteptat ca in statisticile pe decembrie sa se vadazilele fara plata ale angajatilor de la stat, prin care Guvernul adeclarat anterior ca urmareste sa reduca cu 15,5% cheltuielilesalariale lunare.

Angajatii din administratia publica si aparare au avut indecembrie castiguri cu aproape 10% mai mari decat in noiembrie,incasand pe final de an venituri de 2.098 lei. In invatamant sisanatate au fost inregistrate scaderi modice ale veniturilor indecembrie, de 0,5 si 1,5%. "Daca avem in vedere vacanta neplatitade patru zile a bugetarilor, ar fi trebuit sa vedem niste scaderisemnificative in aceasta zona. In schimb, vedem cresteri. Cred caexplicatia cea mai plauzibila este ca au fost alegeri", spuneChidesciuc.

Cresteri aproape in toate domeniile

O alta explicatie posibila pentru cresterile de venituri dinanumite domenii este ca majorarile, rezultate din prime, al 13-leasalariu si ocazional bonusuri, au fost "fortate" de sindicate incontractele colective de munca, in special in cazul companiilormari.

"Primele fixe intra in fondul de salarii, sunt bugetate si nu seprea poate umbla la ele. In acelasi timp, in decembrie toata lumeada cate ceva angajatilor. Daca ai profit, este normal sa dai",comenteaza un director de resurse umane dintr-o banca, dar care nua dorit sa fie citat.

O alta explicatie posibila este ca avansul din anumite domeniisa fie rezultatul platii unor salarii compensatorii catre angajatiiafectati de disponibilizari.

"Daca ne uitam la cifre, vedem ca in decembrie au fost cresteriin majoritatea domeniilor. Nu mi se pare plauzibila ipotezasalariilor compensatorii", subliniaza economistul-sef al INGBank.

Majoritatea domeniilor de activitate au raportat cresterisalariale in ultima luna din an. Cresteri semnificative au mai fostsi in domenii precum depozitare (20,7%), agricultura si vanatoare(19,5%), productia si prelucrarea de energie (18,8%), informatii sicomunicatii (16,7%), extractia carbunelui (16,2%), extractiapetrolului si a gazelor (16%) sau fabricarea bauturilor(14,6%).

Pe de alta parte, scaderi ale veniturilor salariale s-auinregistrat in prelucrarea lemnului (0,9%), activitati de editare(1,4%), invatamant (0,5%) sau sanatate si asistenta sociala(1,4%).

Potrivit estimarilor ING, in decembrie salariile ar fi trebuitsa scada cu 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Prognozele noastre se bazau pe situatia economica nefavorabilasi ne asteptam sa nu se mai acorde al 13-lea salariu, pentru caeconomia era intr-o situatie destul de neplacuta", afirmaChidesciuc.

Potrivit unui studiu realizat de Paylogic, companie care oferaservicii de externalizare a salariilor si administrare de personal,55% din firmele de pe piata locala au acordat anul trecutangajatilor prime de Craciun, procentul fiind insa in scadere, dela 69% cat era la nivelul anului 2008. Prima medie a fost de 230 delei, de asemenea in scadere fata de 605 lei in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO