ZF 24

Primul manager privat la stat care anunţă că acceptă un salariu de un euro

Primul manager privat la stat care anunţă că acceptă...

Autor: Mirabela Tiron

26.07.2013, 00:07 3504

Octavian Bădescu, şeful direcţiei de servicii express din cadrul Poştei, numit la conducere în mai anul acesta şi care vine din mediul privat, spune că a cerut consiliului de administraţie reducerea la minimum a părţii fixe a remuneraţiei sale lunare, la 1 euro, de la 4.000 de euro cât era în contractul de mandat. El este primul manager privat de la o com­panie de stat care vine cu o astfel de pro­pu­nere, de-a încasa un salariu minim până la re­dre­sarea departamentului pe care îl conduce.

„Sunt dispus să îmi pun restul de 3.999 euro în întregime în mâinile echipei cu care lucrez. Am deplină încredere în ei. Nu poţi realiza nimic singur. De rezultatele eforturilor lor va depinde dacă voi avea şi vreo recompensă de ordin material pentru munca depusă aici şi am convingerea ca aceşti colegi vor face tot ceea ce le stă în putinţă ca să ne atingem împreună obiectivele“, a spus Bădescu, absolvent al Academiei de Studii Economice,  care a pus în 2007 bazele companiei de curierat Sameday Courier, cu afaceri de un milion de euro, din care a ieşit recent. „Ca să câştigi un „război“ - în cazul de faţă evitarea problemelor, reechilibrarea şi revenirea în prim-plan - ai nevoie şi de leadership inspiraţional, de mobilizarea energiilor şi de puterea exemplului.“ Prin înfiinţarea acestei direcţii de servicii express, Poşta încearcă să ajungă un jucător important pe segmentul de livrări rapide şi să concureze cu firmele specializate prin  serviciul „PrioriPost“, cel mai cunoscut serviciu rapid pe care îl are.

 

Pierderi de circa 12 mil. euro

Anul trecut, Poşta a avut pierderi financiare de 52 mil. lei (11,8 mil. euro) şi venituri de 1,25 miliarde lei (272 mil. euro). Situaţia în care a ajuns Poşta este efectul devalizării şi contractelor păguboase încheiate sub conducerea unor manageri numiţi politic.

După ce statul a amânat privatizarea Poştei până în iunie 2014 pentru restructurarea companiei, în condiţiile în care nu s-a găsit un investitor, conducerea privată a pus pe listă 3.650 de angajaţi, 11% din total, în vederea disponibilizării din septembrie.

Cea mai mare con­tribuţie, de 90%, în veniturile de 8 mil. euro obţinute de Poştă din servicii rapide, o are serviciul PrioriPost, prin care livrarea se face în 12 ore local şi 36 de ore între judeţe, în timp ce UltraPost, un serviciu ce promite livrarea în două ore la nivel local, nu aduce nici măcar 1%, potrivit ultimelor date. Asta în timp ce jucătorii privaţi pe segmentul de livrări rapide fac milioane de euro anual. „Am venit cu voinţă, cu un anumit know-how privind strategia şi capacitatea de implementare, cu bună-credinţă şi cu disponibilitate la efort, având nevoie de la Poştă de „suport“, constând în independenţă, în cooperare şi în anumite resurse investiţionale. Situaţia «din teren» este însă diferită şi mai complicată decât ştiam şi este necesară o «adaptare», însemnând să faci tot ceea ce poţi în contextul dat.“

 

A făcut din PrioriPost brand de operare şi a realizat o nouă organigramă

Întrebat de ZF ce măsuri au fost luate de când a preluat conducerea acestei direcţii, Bădescu a spus că s-a finalizat şi aprobat strategia de management, transformarea „PrioriPost“ în brand de operare fiind parte a acestei strategii. De asemenea, a fost realizată o nouă organigramă, iar din această vară compania va introduce noi servicii, potrivit lui, fără a da detalii despre aceste servicii.

„Am găsit o anomalie structurală, în sensul în care PrioriPost avea în structura sa de cost aproape 200 de şoferi, însă niciun vehicul în administrare directă. În plus, în cursul lunilor mai şi iunie a existat un deficit de vehicule la nivelul Poştei, generat de finalizarea unui contract de leasing şi demararea altuia cu o anume defazare“. El a mai spus că structura pe care a găsit-o în acest departament era una pur operaţională, fără celelalte departamente naturale-vânzări“, „financiar“, care se regăseau în celelalte structuri ale Poştei şi, implicit, nu se aflau în subordinea managerului PrioriPost.

Adrian Volintiru, preşedintele  Poştei, numit la conducere în decembrie anul trecut când a fost instituit management privat, a renunţat recent la această funcţie, în locul lui fiind numit Marian Păntăzescu, administrator în cadrul companiei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO