Eveniment

Primul pas lateral în problema impozitului pe gospodărie. Tăriceanu: Este bine să rămânem încă la cota unică

Primul pas lateral în problema impozitului pe...

Autor: Iulian Anghel

28.04.2017, 00:05 516
Călin Popescu-Tăriceanu, fost premier între 2005 şi 2008, preşedintele ALDE, partid care participă la guvernare, a susţinut ieri că este preferabil să se menţină cota de impozitare de 16%, afirmând că nu este nevoie de o diminuare şi mai puternică a veniturilor bugetului, pentru că atunci ar trebui să fie găsită o modalitate de compensare.
 
„Propunerea (din impozitul pe gospodărie – n.red.) este ca până la 2.000 de lei (venituri - n.red.) să nu fie plătit impozit, să fie impozit 0 şi peste 2.000 de lei - 10%. Nu va fi vorba sub nicio formă de un impozit progresiv. Punctul meu de vedere, pe care l-am şi discutat cu colegii din PSD, este că este preferabil, cel puţin pentru încă o perioadă, să menţinem cota de 16%. Nu renunţăm la sistemul de cotă unică, ar putea fi redusă la 10%, dar eu şi colegii mei opinăm că este bine să rămânem încă la 16%”, a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax.
 
La momentul anunţării impozitului pe gospodărie, săptămâna trecută, fostul premier liberal - în mandatul căruia a fost introdusă cota unică, în 2005 - susţinuse nu este o tragedie dacă cota unică va dispărea. Poziţia lui Tăricanu vine după ce patronatele şi asociaţiile profesionale şi-au exprimat opoziţia clară faţă de impozitul pe gospodărie, în spatele căruia se ascunde, în opinia lor, chiar cota progresivă de impozitare.
 
Au respins impozitul pe gospodărie Coaliţia pentru Dez­voloarea României (organizaţie care reuneşte cele mai influ­en­te patronate şi camere de comerţ din România), AmCham, Ro­manian Business Leaders şi, în poziţii separate, mulţi alţi specialişti care văd în spatele impozitului pe gospodărie abandonarea cotei unice. „Romanian Business Leaders susţine cota unică de impozitare, un sistem care şi-a dovedit eficienţa, a contribuit la creşterea economică şi a adus la lumină o parte a economiei negre. Nu susţinem proiectul impozitului pe gospodărie, care schimbă paradigma fiscală şi care face o trecere netransparentă la un sistem progresiv de impozitare“, a declara Angela Roşca, managing partner la TaxHouse şi membru în conducerea RBL.
 
Între obiecţii faţă de viitoarea lege: greaua administrare, venituri mai mici la stat sau confuzia generată de renunţarea colectării la sursă a impozitului.
 
Tăriceanu a afirmat ieri că pentru consolidarea veniturilor statului cota de 16% impozit pe venit este „mai mult decât rezonabilă şi decentă”.
 
„Nu ştiu dacă este nevoie de o diminuare suplimentară (...) Toată lumea vorbeşte despre necesitatea investiţiilor masive în proiecte de infrastructură. Trebuie să avem şi venituri cu care să face, dacă reducem toate taxele posibile. (…)Nu ţin la ea (cota de 16%-n.r.) nu neapărat pentru că am introdus-o eu. Eu cred că nu este nevoie de o diminuare şi mai puternică pentru că atunci veniturile scad şi trebuie să găsim o modalitate de compensare a unui minus de venituri la buget.”
 
Liderul ALDE a refuzat să spună până când va fi menţinută cota de 16%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO