Eveniment

Primul program postuniversitar de achiziţii publice pentru administraţie şi sectorul privat, lansat

Primul program postuniversitar de achiziţii publice...

Autor: Vasile Magradean

24.02.2017, 17:00 646

Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a lansat primul program postuniversitar de achiziţii publice, scopul fiind creşterea gradului de profesionalizare a funcţionarilor, în condiţiile în care achiziţiile publice continuă să fie o problemă pentru România şi administraţia românească atât în ceea ce priveşte MCV-ul, cât şi în ceea ce priveşte instituţiile de control al DNA.

Coordonatorul programului, Dacian Dragoş, a declarat, vineri, la lansare, că la cursurile care vor dura 6 luni participă 35 de persoane din administraţia publică, dar şi din sectorul privat.

„Am deschis la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) a UBB primul program postuniversitar de achiziţii publice din România, organizat în parteneriat cu instituţii de reglementare printre care Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice (ANAP) şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Scopul acestui program este de a creşte gradul de profesionalizare a funcţionarilor care lucrează în acest domeniu, în condiţiile în care achiziţiile publice continuă să fie o problemă pentru România şi administraţia românească din punctul de vedere al MCV, al instituţiilor de control, al DNA. Vrem să punem bazele teoretice şi ştiinţifice ale achiziţiilor publice. La cursurile care vor dura 6 luni participă 35 de persoane din administraţia publică, dar şi din sectorul privat”, a spus Dragoş.

Acesta a precizat că programul va cuprinde cursuri susţinute de experţi în achiziţii publice din mediul universitar, de practicieni în domeniul achiziţiilor publice din cadrul Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice, al Departamentului de Luptă Antifraudă, al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, precum şi de judecători de contencios administrativ, avocaţi specializaţi în achiziţii publice, cu vastă experienţă în domeniu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice (ANAP), Bogdan Puşcaş, a declarat la rândul său, că sistemul achiziţiilor publice din România se află într-un proces de transformare care va conduce la o conformare a tuturor celor care, astăzi, trăiesc din prisma unor proceduri cu caracter de excepţie.

„Vrem ca lucrurile să fie mai transparente, migrate în mediul online cât mai repede, pentru ca ele să poată fi traşabile şi să poată fi verificate. Dacă valoarea unei achiziţii a fost supraevaluată, ANAP va verifica dacă aceste lucruri au fost conforme sau nu. Vrem ca noua legislaţie şi modificările pe care le vom implementa să ducă achiziţiile publice în zona unde presiunea naturală să fie pe implementarea contractului”, a spus Puşcaş.

Potrivit acestuia, anul trecut s-a schimbat cadrul legislativ în achiziţiile publice prin transpunerea în legislaţia naţională a trei directive noi.

„În acest an ne-am propus modificarea legislaţiei în acest domeniu în sensul corectării tuturor erorilor de tehnică legislativă, tehnoredactare, pentru fluidizarea procesului de achiziţii publice. Va trebui ca toată lumea să se obişnuiască cu un mediu concurenţial, prin intermediul instrumentelor electronice care să nu mai lase loc la mesaje parazite. <<Dedicaţiile>> din achiziţiile publice se regăsesc în principal la nivelul unor caiete de sarcini insuficient de corect redactate. Vom insista mai mult pe planificare, pe pregătirea corectă a unei licitaţii decât să avem în vedere viteza de derulare a procedurii. Vom citi atent aceste caiete de sarcini şi nu vom mai lăsa loc la interpretări, cum au fost cele de anul trecut din domeniul medical”, a explicat preşedintele ANAP.

Puşcaş a subliniat că dacă astăzi există în România o documentaţie standardizată în domeniul biocitelor, este şi pentru că a existat scandalul Hexifarma.

„Cred că migrarea în mediul online şi standardizarea documentaţiilor de achiziţii va duce la o conformitate şi la o clarificare mai bună a cadrului în care jucăm, a limitelor în care putem depune o ofertă, a limitelor în care este competiţia. Dacă totul este standardizat şi comunicat tuturor, vor exista mai puţine şanse ca cei care au un anumit comportament să mai încerce să păcălească o evaluare, să pună în ofertă lucruri nereale sau să transforme un preţ într-un motiv de dispută cu ceilalţi operatori economici”, a menţionat acesta.

Preşedintele ANAP, Bogdan Puşcaş, preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Silviu Popa, şi membri ai conducerii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB au participat, vineri, la lansarea primului programului postuniversitar din România de Achiziţii Publice, Concesiuni, Parteneriat Public Privat, organizat în parteneriat cu Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Departamentul de Luptă Anti Fraudă, Freedom House Romania şi Expert Forum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO