Eveniment

Primul spital evadat de la buget îşi schimbă proprietarul

Primul spital evadat de la buget îşi schimbă proprietarul

Autor: Ioana David

19.09.2010, 23:59 90

"Pentru piaţa serviciilor medicale private este un lucru bunceea ce s-a întâmplat (fuziunea dintre Euroclinic şi CMU - n.red.). Pe de o parte întăreşte poziţia CMU în piaţă, iar pe de altăparte se creează o alternativă mai bună la serviciile publice.Oamenii pot să compare şi sper să se poată întoarce fluxul celorcare pleacă în afară pentru tratament. Din punctul de vedere alconcurenţei nu este o problemă pentru că nevoia este extraordinarde mare şi mulţi jucători vor putea să intre şi tot nu se vaacoperi", a spus Robert Şerban, unul dintre acţionarii clinicilorprivate Gral Medical. Preluarea Euroclinic este a treia derulatăanul acesta pe piaţa medicală privată după ce Advent a intrat laCMU, iar MedLife a preluat o policlinică în Braşov.
La finalul anului 2009, un fond de investiţii al Société Générale aintrat la MedLife, iar din acel moment achiziţiile pe această piaţăau sărit de 50 mil. euro, devenind unul dintre cele maiefervescente domenii din economie. Clinicile private, care sebazează pe abonamentele oferite de companiile private angajaţilor,au avut o creştere puternică chiar şi în ultima perioadă cândeconomia este în recesiune. Euroclinic a fost deschis în 2005 şi afost gândit ca o aripă privată a Spitalului Floreasca, fiind unuldintre proiectele-pilot prevăzute de strategia privind participareasectorului privat la îmbunătăţirea performanţei sistemului sanitardin România, aprobată printr-o hotărâre de guvern.
În 2010 acţionarii Euroclinic au încercat pentru a doua oară săvândă compania, după ce au dorit să facă acest lucru şi în 2008.Nefinalizarea tranzacţiei la acea vreme a îndreptat compania spredeschiderea de clinici private, în prezent existând mai multeunităţi. Businessul Euroclinic s-a ridicat anul trecut la 7,7 mil.euro, iar pentru 2010 s-a bugetat un nivel de 10 mil. euro.Fuziunea dintre CMU şi Euroclinic pune bazele unui operator cu ocifră de afaceri de 29 mil. euro anul acesta, dar care va acceleraşi mai mult concurenţa dintre CMU şi MedLife, rivalitatea dintrecele două firme fiind de notorietate. De mai mulţi ani, cele douăfirme "concurează" atât în planuri de dezvoltare, creşteri aleafacerilor raportate periodic, declaraţii, dar şi în achiziţii.Euroclinic reprezenta o miză extrem de mare în piaţa serviciilormedicale, iar CMU şi MedLife au intrat în competiţie directă.
Preluarea Euroclinic îi aduce Centrului Medical Unirea un plus de10 mil. euro anul acesta la afaceri, dar şi avantajul primuluispital privat din România. În plus se reduce diferenţa dintre CMUşi MedLife la nivelul cifrelor de afaceri aşteptate pentru acestan.
Piaţa serviciilor medicale private se ridică anual la peste 400mil. euro, iar printre clinicile controlate de fondatori se numărăGral Medical (Robert şi Georgeta Şerban), Sanador (FamiliaAndronescu) şi Polisano (Familia Vonica).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO