Eveniment

Probabilitatea ca reactoarele 3 şi 4 să fie construite cu firme asiatice este foarte mare

Probabilitatea ca reactoarele 3 şi 4 să fie construite cu firme asiatice este foarte mare

Mediafax Foto

Autor: Carol Dan

06.12.2012, 00:05 583

Probabilitatea ca reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă să fie construite cu companii asiatice este "foarte mare", potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu. "Probabilitatea (construcţiei celor două reactoare cu parteneri din Asia - n.red.) este foarte mare", a declarat Traicu.

Potrivit acestuia, România îndeplineşte în acest moment toate cerinţele investitorilor privind predictibilitatea derulării proiectelor, întrucât Guvernul de la Bucureşti a adoptat toate reglementările legislative cerute de Comisia Europeană. "România a adoptat pachetul trei pe energie, care transpune directivele europene. Asta face ca orice investiţie în România să fie la fel de predictibilă ca în orice altă ţară europeană. Între timp s-a întâmplat ceva în bine. Eu cred că investitorii străini mai au încrede în acest proiect pentru că s-au schimbat condiţiile. Un investitor nu vine pe încredere, ci pe baza unui «business plan». Dacă legislaţia este unică, europeană, condiţiile de aici sunt absolut identice cu cele din alte ţări", a spus Traicu.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007. Din compania de proiect, EnergoNuclear, făceau parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.

După retragerea din proiect a celor patru companii, proiectul a stagnat întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect. Din EnergoNuclear mai fac parte Enel (Italia) şi ArcelorMittal România.

Traicu afirma, la sfârşitul lunii octombrie, că o companie chineză ar putea asigura 40% din finanţarea reactoarelor 3 şi 4, precum şi că societăţi din China sunt interesate să se implice în proiecte energetice de peste trei miliarde de dolari în unităţi de producţie a electricităţii în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO