Eveniment

Probleme la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Cele două site-uri care prezintă publicului datele privind poluarea aerului nu funcţionează

Probleme la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Cele...

Autor: Simona Tatu

17.02.2017, 00:04 382

Primăria Capitalei şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) susţin că se fac măsurători zilnice privind calitatea aerului în Bucureşti, însă cele două site-uri care ar trebui să furnizeze respectivele informaţii au probleme de funcţionare.

Deşi se fac măsurători zilnice privind calitatea aerului din Capitală şi din restul judeţelor din ţară, accesul populaţiei la aceste informaţii este blocat de slaba funcţionare a canalelor de comunicare şi de birocraţie.

„Există date privind calitatea aerului pentru 2017 şi sunt publicate, dar nu sunt validate. Datele sunt considerate oficiale abia după certificare, care se face pe un set de date de un an de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM). Abia după aceea datele sunt considerate finale şi se raportează la Uniunea Europeană“, spune Gabriel Ciuiu, şef servicii monitorizare şi laboratoare, APM Bucureşti.

Site-urile care furnizează datele privind calitatea aerului sunt www.apmbuc.anpm.ro şi www.calitateaer.ro. Primul site indicat nu funcţionează deloc în acest moment, iar cel de al doilea se blochează la câteva accesări.

În Capitală sunt opt staţii de monitorizare a calităţii aerului localizate în următoarele zone: Lacul Morii, Titan, Mihai Bravu, Berceni, Drumul Taberei, Cercul Militar, Măgurele şi Baloteşti.

„În anul 2016 s-au făcut îmbunătăţiri şi reînnoiri ale echipamentelor în cele opt staţii din Bucureşti, iar în acest moment toate funcţionează aproape de 100%“, spune Gabriel Ciuiu.

Pe de altă parte, Raluca Fişer, preşedinta Asociaţiei Green Revolution, spunea la ZF Live că doar două din cele opt staţii de măsurarea poluării aerului funcţionează, acest lucru datorându-se lipsei banilor pentru cumpărarea tuturor substanţelor necesare măsurătorilor.

Principalii factori poluanţi din Bucureşti sunt traficul rutier intens, industria, încălzirea (centrală şi rezidenţială) şi şantierele de construcţii.

Impactul pe care poluarea îl are asupra sănătăţii este un subiect de foarte mare actualitate. Poluarea este factorul doi, după fumat, care pune în pericol sănătatea românilor, atrage atenţia Florin Mihălţan, profesor doctor, fost preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie.

„Poluarea în Bucureşti şi în România este un element de care trebuie să ţinem cont, este o conexiune între nivelul poluanţilor şi bolile respiratorii precum astmul bronşic, bronşita cronică sau cancerul pulmonar.“

În opinia lui, eliminarea taxei de mediu va avea un impact negativ asupra sănătăţii românilor, în condiţiile în care ţări precum Franţa şi ţările nordice îşi propun scoaterea din funcţiune a maşinilor diesel.

Oraşele Bucureşti, Braşov şi Iaşi stau cel mai prost la nivelul calităţii aerului. În timp ce Braşovul şi Iaşiul au aprobat de anul trecut planul de management al calităţii aerului, în Bucureşti acesta este încă în lucru la Primăria Capitalei, mai spune Raluca Fişer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO