Eveniment

Procurorul DIICOT, Remus Tudoran Jurj, anchetat în dosarul de şantaj al lui Lucinschi şi Pricop

Procurorul DIICOT, Remus Tudoran Jurj, anchetat în...

Autor: Otilia Ciocan

31.03.2015, 16:13 175

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă transmis marţi, că procurorul DIICOT, dar şi avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, sunt anchetaţi pentru complicitate la şantaj.

Conform sursei citate, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de "gestiune frauduloasă", pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-a spus că are influenţă, direct şi indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care îl priveau pe omul de afaceri.

"În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente", conform DNA.

În 17 martie, pentru acest "ajutor”, Lucinschi a cerut şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că îi datorează lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Conform sursei citate, Radu Pricop l-a sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, ”sub imperiul constrângerilor repetate”.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

”Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuţiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta şi inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii”, adaugă procurorii DNA.

În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru şantaj şi trafic de influenţă şi pe Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru luare de mită, urmând să ceară marţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, suspectat de complicitate la şantaj în acest dosar, a fost audiat, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Radu Pricop a luat act de faptul că are calitatea de suspect, însă nu a vrut să facă niciun fel de declaraţie în faţa anchetatorilor, el spunând că, mai întăi, vrea să îşi angajeze un avocat, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul DNA. Astfel, ginerele fostului şef al statului le-a spus procurorilor anticorupţie că va reveni în zilele următoarea pentru a da explicaţii în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO